College van bestuur legt zich neer bij negatief oordeel over Proctorio

07-04-2021

In het aankomende collegejaar worden geen tentamens meer afgenomen met de anti-spieksoftware van Proctorio. Dat schrijft het college van bestuur vandaag in een nieuwsbericht nadat de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV) vorige week niet instemde met het gebruik van de software. Het college ‘betreurt maar respecteert’ dit besluit.

Wel wil het college van bestuur nog in gesprek met de UGV over de mogelijkheid om Proctorio in te zetten bij individuele studenten die niet naar de campus kunnen komen, bijvoorbeeld vanwege een positieve coronatest, een buitenlandverblijf of topsportverplichtingen.

De inzet van online proctoringsoftware vormde sinds het uitbreken van de coronacrisis een splijtzwam tussen college van bestuur en medezeggenschap. Die laatste vond de baten van de inzet van de software niet opwegen tegen de lasten, zoals het schenden van de privacy van studenten en de toename van stress. Het universiteitsbestuur toonde zich ook geen fan van online proctoring, maar zag het als een laatste redmiddel om studievertraging te voorkomen.

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!