Gevolgen leenstelsel: ‘Hier waren we al bang voor’

19-04-2016, 10:34

Foto: Erik van 't Hullenaar

Tegenstanders van het leenstelsel schrikken van de eerste cijfers over de gevolgen van de maatregel. De voorstanders houden zich opvallend rustig.

Studentenorganisaties en oppositiepartijen gaan voorop in de verontwaardiging. Uit de eerste evaluatie blijkt dat er dit jaar minder jongeren zijn gaan studeren. Met name jongeren met laagopgeleide ouders of met een handicap zagen er vanaf.

‘We waren hier al bang voor, en die vrees zien we bevestigd in de cijfers’, reageert voorzitter Linde de Nie van het Interstedelijk Studenten Overleg. Volgens Stefan Wirken van de Landelijke Studenten Vakbond is ‘de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk komen staan’.

Hoger onderwijs
De Vereniging Hogescholen sluit zich bij hen aan. ‘In het bijzonder de grote daling van het aantal studenten waarvan geen van beide ouders een hogere opleiding heeft genoten is zorgwekkend’, aldus een verklaring. De hogescholen zeggen zich te ‘storen’ aan de reactie van onderwijsminister Bussemaker, ‘waarin wordt gesuggereerd dat de instroomdaling geen verrassing zou zijn’. Ze concludeerden dat eerder al in een eigen analyse.

De hogescholen pleiten overigens niet onmiddellijk voor de terugkeer van de basisbeurs. ‘Het is te vroeg is om na 1 jaar al conclusies te trekken. Van een blijvend effect kan pas gesproken worden als de instroomcijfers voor het studiejaar 2016-2017 daar aanleiding toe geven.’

Dat laatste vindt universiteitenvereniging VSNU ook. ‘Of er een effect is en hoe groot het effect daadwerkelijk is, kan pas later blijken’, schrijft ze in een reactie. De VSNU wijt de dalende instroom aan het ‘boeggolfeffect’: voordat het leenstelsel werd ingevoerd wilden veel jongeren geen tussenjaar nemen. Een jaar later studeren, betekende immers dat ze geen basisbeurs meer zouden krijgen. Dat maakt nu niet meer uit.

Politiek
De politieke tegenstanders lopen zich ondertussen warm. CDA’er Michel Rog en SP’er Jasper van Dijk hebben al laten weten dat ze zo snel mogelijk met de minister in debat willen. Van Dijk spreekt van ‘een pijnlijke erfenis’ en volgens Rog heeft Bussemaker ‘verheffing bij het grofvuil gezet’. Op Twitter vergeleek hij haar met de minister van Informatie van Saddam Hoessein. De man beweerde in 2003 dat er geen Amerikanen in Bagdad waren, terwijl op hetzelfde moment de Amerikaanse tanks de stad inrolden.

De politieke voorstanders hebben nog geen reactie gegeven. De onderwijswoordvoerders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer zijn de afgelopen uren opvallend stil op Twitter. / HOP, Petra Vissers

Meer lezen over leenstelsel? Bekijk dan ons dossier.

1 reactie

 1. Pepijn schreef op 19 april 2016 om 15:17

  De NRC schrijft evenwel:
  De daling in het hoger onderwijs heeft verschillende oorzaken. De toelatingseisen van opleidingen zijn strenger geworden. De arbeidsmarkt en slechte arbeidsmarktperspectieven bij sommige hbo-opleidingen, spelen ook een rol. Maar nog belangrijker: vooruitlopend op de de invoering van het leenstelsel in 2015 hebben veel studenten in 2013 besloten om geen tussenjaar te nemen maar meteen aan een studie te beginnen.

  Dit leidt onvermijdelijke tot een daling van de instroomcijfers van het huidige studiejaar. De onderzoekers van de monitor noemen dat het zogenoemde boeggolf-effect; er komt eerst een stijging en daarna een daling.

  Of de invoering van het leenstelsel leidt tot een daling van het aantal studenten, valt pas over een paar jaar vast te stellen, zo staat in de studie. Want dan is pas duidelijk hoeveel studenten dit jaar een tussenjaar hebben genomen.

  (http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/04/19/minder-nieuwe-studenten-in-hoger-onderwijs-dit-jaa-1612334)

Geef een reactie