Opinie

‘Doorsnee student is niet asociaal’

26 sep 2016

OPINIE Roosmarijn Lindner (CDJA Rijk van Nijmegen) en Dennis Walraven (voorzitter Universitaire Studentenraad) vinden de aanname dat studenten overlast zouden veroorzaken wel erg gemakkelijk. 'Natuurlijk is een student niet de ideale buur, dat begrijpen wij ook', schrijven ze.

Heel nobel lijkt het voorstel over een aanscherping van het kamerverhuurbeleid in de stad, waarover wethouder Bert Velthuis begin september rept in de Gelderlander. Begonnen wordt over brandveiligheid in studentenhuizen. Over de onveiligheid hebben studenten zich al eerder uitgelaten, iedereen wil immers veilig wonen.

Al snel slaat de toon van het stuk echter om. Studentenhuizen veroorzaken te veel herrie, te veel afval en fietsen voor de deur en de panden zijn slecht onderhouden. De discussie gaat niet langer over de veiligheid van studenten, maar over de ‘problemen’ die zij zouden veroorzaken. Studenten worden gezien als dronken, asociaal en lawaaierig tuig. Excuses als u zo’n buur heeft, maar 99 procent van de studenten is echt niet zo.

‘Een student heeft waarschijnlijk geen grasmaaier of ladder te leen’

Natuurlijk is een student niet de ideale buur, dat begrijpen wij ook. Hij gaat niet na het achtuurjournaal nog een kopje thee drinken, een spelletje doen en dan naar bed. Hij heeft waarschijnlijk geen grasmaaier of ladder te leen, of een ei dat u net tekortkomt voor het beslag. Maar een gezin met een klein kind dat ’s nachts huilt, pubers die tot diep in de nacht muziek draaien of blaffende honden zijn ook niet de ideale buur.

Elke overlast is natuurlijk één te veel. Maar plaats het eens in perspectief. In 2014 is er iets meer dan honderd keer, veelal anoniem, overlast van studenten/studentenhuizen gemeld. Met de 20.000 studenten die in deze stad wonen en de bijna 3500 melding van overlast die er gedaan zijn in dat jaar, is dit aantal echt nihil. Krijgt u de zware wasmachine niet naar boven? Werkt uw computer niet naar behoren? Of heeft u ergens anders hulp bij nodig? Dan staan studenten al gauw voor u klaar. Niemand zit te wachten op overlast, ook studenten niet. We leven in deze mooie stad met z’n allen en als ieder een beetje behulpzaam en tolerant is, dan zijn drastische maatregelen nergens voor nodig. / Roosmarijn Lindner (CDJA Rijk van Nijmegen en scheikundestudent) en Dennis Walraven (voorzitter Universitaire Studentenraad).

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!