Aantal studenten Radboud Universiteit blijft groeien

02 nov 2020

De Radboud Universiteit blijft groeien. Dit collegejaar staan er 24.104 studenten ingeschreven, blijkt uit nieuwe cijfers. Dat is bijna 5 procent meer dan vorig jaar. Met 5.211 studenten heeft Sociale Wetenschappen de faculteit der Managementwetenschappen van de troon gestoten als grootste faculteit.

In oktober stellen universiteiten altijd definitief vast hoeveel studenten ze  hebben. Dit jaar komen ze uit op een totaal van 328.000, 8 procent meer dan in 2019, en een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2000.

In Nijmegen is bijna elke faculteit gegroeid. Alleen Medische Wetenschappen blijft ongeveer gelijk, vanwege de numerus fixus. Grootste groeier in absolute zin is de faculteit Sociale Wetenschappen (494 studenten erbij); Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen steeg relatief het meest (+17 procent).

Meer dan de helft van de totale toename komt door studenten die normaal gesproken de universiteit hadden moeten verlaten vanwege een negatief bsa, aldus de universiteit. Vanwege corona kreeg deze groep van 650 studenten nu voorlopig uitstel.

Minder nieuwe internationals

Het aantal buitenlandse studenten is ongeveer gelijk gebleven, met ruim 2400. Wel is het deel van hen dat voor het eerst in Nijmegen studeert (774) flink gekrompen, met bijna 9 procent. Dit is mede het gevolg van de coronacrisis, schrijft de universiteit in haar nieuwsbericht. Een aanzienlijk deel van de afname komt op conto van Duitse studenten (29 minder dan vorig jaar). Met 284 vormen zij nog altijd de grootste groep buitenlanders.

Ondanks de afname van nieuwe buitenlandse studenten, is het totaal aantal studenten dat voor het eerst aan een Nijmeegse bachelor begon wel gestegen (1,9 procent). Dat is in lijn met de voorlopige cijfers van half september. Ook dit heeft met de coronacrisis te maken, denkt de universiteit. Vanwege de maatregelen op de middelbare scholen slaagden meer mensen voor het vwo; bovendien namen waarschijnlijk minder studenten een tussenjaar.

Ook het aantal eerstejaars masterstudenten steeg. Met 11,1 procent was deze toename veel groter dan de 2,3 procent van vorig jaar. Volgens de universiteit komt dit mede doordat studenten vanwege corona soms al eerder aan hun master mogen beginnen, ook als ze nog studiepunten moeten halen voor hun bachelor.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!