Actieplan universiteit moet werkomstandigheden schoonmakers FNWI verbeteren

01 mrt 2024

De Radboud Universiteit werkt aan een actieplan om de werkomstandigheden van de schoonmakers in het Huygensgebouw te verbeteren. Het plan is met behulp van de ombudsfunctionaris opgesteld en wordt de komende weken afgemaakt.

Vieze toiletten, een hoge werkdruk en ontevreden schoonmakers in het Huygensgebouw. Daaraan moet binnenkort allemaal een einde komen dankzij een nieuw actieplan. Een reeks maatregelen moet zorgen voor betere werkomstandigheden voor de schoonmakers.

In januari ondertekenden ruim vijfhonderd universiteitsmedewerkers een brief aan Radboud Services-baas Gerben Smit om te onderstrepen dat ze zich zorgen maken om ‘hun’ schoonmakers. Die schoonmakers hadden daags daarvoor een petitie ingediend met het verzoek om betere werkomstandigheden.

Serieus geluisterd

De universiteit laat nu zelf in een bericht op de website weten dat er serieus is geluisterd naar alle klachten. De ombudsfunctionaris heeft de kwestie opgepakt en ging in gesprek met dertien schoonmakers, vier leidinggevenden en leden van de medezeggenschap van Radboud Services en de faculteit.

Op basis van hun input heeft ze vorige week tien ‘oplossingsrichtingen’ gepresenteerd aan de schoonmakers. Volgens de universiteit zal op basis daarvan ‘op korte termijn’ actie worden ondernomen. Een precies tijdspad wordt niet genoemd, een woordvoerder laat weten dat de ideeën ‘in de weken daarna’ verder worden geconcretiseerd.

In welke richting de schoonmakers en de Huygensmedewerkers moeten denken? ‘Te denken valt aan communicatie over de aansturing, een-op-eengesprekken en de invulling van werkoverleg’, aldus een universiteitswoordvoerder. ‘Daarnaast zullen er trainingen en teambuildingsessies worden georganiseerd om de communicatieve vaardigheden van medewerkers en leidinggevenden verder te ontwikkelen.’ Concreter kan ze het vooralsnog niet maken.

Vieze toiletten

De schoonmaak van het Huygensgebouw is sinds 2021 langzaam uitbesteed aan schoonmaakorganisatie Asito, die al jaren verantwoordelijk is voor de schoonmaak bij andere faculteiten. Een deel van de schoonmakers in het FNWI-gebouw is nog in dienst van de universiteit, nieuwe medewerkers hebben een contract bij Asito.

Sinds de nieuwe situatie moeten de schoonmakers meer werk doen in minder tijd en is de kwaliteit volgens hen ondergeschikt geworden. Zo worden toiletten minder vaak schoongemaakt, waardoor deze viezer zijn. De schoonmakers zouden daar dan weer op aangesproken worden. Op sommige plekken zou zelfs wekenlang niet schoongemaakt worden.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!