Adviseur stichtingsbestuur pleegde geen plagiaat, maar was wel slordig

17 dec 2019

Dymph van der Boom, oud-rector van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en adviseur van het Stichtingsbestuur van de Radboud Universiteit en het Radboudumc, is door een integriteitscommissie van de UvA vrijgesproken van plagiaat. Wel stuitte de commissie op ‘(een patroon van) slordigheden en tekortkomingen bij bronvermeldingen’, zo meldt de Volkskrant vanochtend.

De UvA stelde een onderzoek in naar Van der Boom nadat NRC in juni op basis van eigen onderzoek meldde dat de hoogleraar pedagogiek in haar proefschrift meerdere teksten van andere onderzoekers had aangehaald zonder correcte verwijzingen. De commissie beaamt dit nu, maar stelt dat desondanks voldoende duidelijk was dat Van der Boom hiermee niet ‘met andermans veren wilde pronken’. Sprake van plagiaat was er daarom niet. Ook hield de integriteitscommissie er rekening mee dat er in de jaren tachtig, toen de hoogleraar haar proefschrift schreef, nog weinig aandacht was in de wetenschap voor zaken als ethiek en plagiaat.

Ook gekopieerde passages in de speeches die de oud-rector hield in haar tijd bij de UvA ziet de commissie niet als plagiaat. Dit zijn immers geen wetenschappelijke publicaties, is de redenering. Tegen de Volkskrant zegt de oud-rector ‘zwaar geleund te hebben op de communicatieafdeling van de Universiteit van Amsterdam’. De UvA ontkent dat de bekritiseerde teksten door hun communicatiemedewerkers zijn geschreven.

Van der Boom heeft alle beschuldigingen altijd ontkend. Ook het Stichtingsbestuur Katholieke Universiteit (SKU) zag in de aantijgingen geen reden om haar uit haar adviesfunctie te ontheffen. Binnen de SKU zit de hoogleraar in de Commissie Onderzoek en Onderwijs.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!