AKKU maakt korte film over brand Groesbeekseweg

14 dec 2017

Oudjaarsnacht, 1 januari 2014: voor veel mensen is het een feestnacht, maar niet voor de bewoners van het studentencomplex aan de Groesbeekseweg. Daar breekt een grote brand uit in de voormalige Kweekschool. Studentenvakbond AKKU maakte er een korte film over.

De film over de brand in de voormalige Kweekschool is in samenwerking met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid tot stand gekomen. Zo leverde de brandweer onder meer beeldmateriaal dat in de bewuste nacht met bodycams is gemaakt. Cactus Films, onderdeel van Campus in Beeld, draaide de film uiteindelijk in elkaar. Gisteren was de lancering, met onder andere burgemeester Hubert Bruls, op de Radboud Universiteit.

‘Twee jaar geleden kwamen we tijdens een landelijke campagne in contact met de Nijmeegse brandweer’, vertelt Berend Titulaer, coördinator huisvesting van studentenvakbond AKKU. ‘Toen kwamen we op het idee voor de film.’ De productie had nog wel wat voeten in de aarde, omdat iedereen die op beeld te zien is, om toestemming gevraagd moest worden.

Wake-up call

Brandveiligheid is een belangrijk thema voor studentenvakbond AKKU, zegt Titulaer. ‘We willen de film daarom in de komende jaren gaan gebruiken als voorlichting. We hopen dat hij werkt als een wake-up call. Dit kan er gebeuren als een huis niet aan de eisen voor brandveiligheid voldoet.’ Die bewustwording over brandveiligheid kan nog wel een boost gebruiken, meent Titulaer. ‘Veel studenten zeggen dat brandveiligheid ze niet zo boeit. Er komt al zo veel op je af als je op kamers gaat wonen.’

Maar elke student zou zijn huis moeten checken op brandveiligheid, vindt Titulaer. ‘En als die niet in orde is, moet er actie worden ondernomen. Dat kan je zelf doen, door bijvoorbeeld de batterijen van de rookmelders te vervangen. Als er meer aan de hand is, moet de verhuurder daarop worden aangesproken.’

Bij de brand in 2014 raakte uiteindelijk niemand gewond. De studenten die er woonden, konden niet terugkeren in hun kamer. Het pand raakte onbewoonbaar en is omgebouwd tot wooncomplex met 21 luxe appartementen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!