AKKUraatd vs. asap: 4-4

01 jun 2018

Welke uitslag ze verwachten? Vier-vier, voorspellen de lijsttrekkers van asap en AKKUraatd vlak voor de bekendmaking van de verkiezingsuitslag. Ze krijgen gelijk.

Asap juicht nog net iets harder dan AKKUraatd vanmiddag in het Cultuurcafé. Reden: meer stemmen. 3268 studenten brachten hun stem uit op asap, 3123 op AKKUraatd. ‘We zijn zó blij dat we de grootste zijn’, reageert lijsttrekker Jessica Oudenampsen. Zelf heeft ze overigens geen stem meer. Komt door het fanatieke campagne voeren. ‘We hebben ontzettend veel plezier gehad deze week. Elke ochtend samen ontbeten, positief gebleven – ik zou niet weten wat we nog meer hadden kunnen doen.’

Het opkomstpercentage lag een procentje lager dan in het recordjaar 2017: 37 ten opzichte van 38 procent. Jessica Oudenampsen noemt het ‘het hoogst haalbare’.

Vertrouwen

Het afgelopen studiejaar verdeelden de twee partijen de zetels in de Universitaire Studentenraad ook al eerlijk. De vier-vier die beide lijsttrekkers vooraf voorspelden, lag dan ook in de lijn der verwachting.

Gijs Kooistra van AKKUraatd is er desondanks ontzettend blij mee. Vier zetels mogen dan nog steeds vier zetels zijn, het absolute aantal stemmen voor zijn partij ligt hoger dan vorig jaar. ‘Dat is een blijk van vertrouwen’, zegt de lijsttrekker. ‘We zijn het afgelopen jaar goed bezig geweest.’ Kooistra heeft zin om zitting te nemen in de studentenraad. ‘Ik wil ook asap feliciteren, ik kijk ernaar uit om samen te werken.’

Studenten van beide partijen knuffelen elkaar hartelijk na de uitslag. Bier gaat rond in pitchers. Ook de uitslagen van de facultaire studentenraden worden bekendgemaakt. Letteren heeft de grootste opkomst met 41 procent.

Meer lezen over Medezeggenschap? Bekijk dan ons dossier.

1 reactie

 1. Gordon Freeman schreef op 1 juni 2018 om 18:08

  Door wie en mbv wat voor methodieken is de integriteit* van deze electronische verkiezingen gewaarborgt voor de kiezende studenten & de deelnemende partijen zoals AKKU / ASAP en eventuele andere deelnemende partijen ?

  * zowel naar:

  – privacy: niet koppelen van welke student stemde voor welke partij

  als naar:

  -het voorkomen van manipulatie vd stemverhoudingen tussen ASAP / AKKU door derden ?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands