Allochtone leerlingen lopen achterstand in
Allochtone leerlingen die de basisschool beginnen met een achterstand, lopen deze voor het einde van groep 8 voor een flink deel in. Autochtone achterstandsleerlingen raken in de loop van het basisonderwijs juist verder achterop. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Geert Driessen van het ITS en het Kohnstamm Instituut.
Allochtonen doen het goed
Allochtone achterstandsleerlingen vijzelen in de loop van het basisonderwijs zowel hun taal- als hun rekenvaardigheden flink op. Hun achterstanden nemen met ongeveer 40 procent af. Ze halen hun achterstanden dus nog niet volledig in. ‘Daarom blijft aandacht voor allochtone achterstandsleerlingen nodig, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs,’ aldus de onderzoekers.
Autochtonen gaan zelfs achteruit
Autochtone achterstandsleerlingen – vaak met laag opgeleide ouders – hebben ondanks extra aandacht voor hun leerprestaties ook in groep 8 nog een aanzienlijke achterstand. Op het gebied van rekenen vermindert hun achterstand slechts met tien procent, op het gebied van taalvaardigheid blijft die gelijk of verslechtert zelfs iets. Onduidelijk is waar dat aan ligt.
Tienduizenden schoolloopbanen
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Beleidsgericht Onderzoek Primair Onderwijs (BOPO), onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het onderzoek is gebaseerd op onderzoeken naar schoolloopbanen van enkele tienduizenden leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo.
Het ministerie van Onderwijs voert al jaren een onderwijsachterstandenbeleid. Belangrijkste doel hiervan is vermindering van de ongelijkheid in schoolprestaties die samenhangt met sociaal milieu en etnische herkomst.
Een samenvatting van het onderzoeksrapport ‘Prestaties en loopbanen van doelgroepleerlingen in het onderwijsachterstandenbeleid’ is deze week in brochurevorm gepubliceerd en hier te vinden.