Basisbeurs of niet, jongeren gaan gewoon studeren

30 jun 2022

Als ze geslaagd zijn voor hun eindexamen, gaat de overgrote meerderheid van de vwo’ers en havisten volgend jaar gewoon studeren. Ze wachten niet op de basisbeurs, die pas een jaar later wordt ingevoerd.

Dat is de uitkomst van een peiling van studiekeuzebedrijf Qompas onder 455 eindexamenkandidaten. De komst van de basisbeurs zorgt waarschijnlijk niet voor een verstoring van het aantal eerstejaars studenten. De vooraanmeldingen bij hogescholen en universiteiten wijzen ook in die richting.

Vooral de hogescholen hadden daarvoor gewaarschuwd. Ze wilden snel duidelijkheid over de plannen van het kabinet, zodat studiekiezers niet in onzekerheid zouden blijven. Die duidelijkheid kwam er eind maart: de komende lichting studenten loopt één jaar basisbeurs mis.

Voorlichting

Ruim 80 procent van de havisten gaat naar een hogeschool, 5 procent wil naar het vwo en de rest heeft andere plannen. Dat is volgens Qompas niet anders dan in andere jaren. Van de gepeilde vwo’ers gaat ruim 80 procent naar de universiteit, terwijl 9 procent voor het hbo kiest. Nog eens 9 procent ziet een tussenjaar wel zitten.

Er valt nog iets te winnen in de voorlichting over de studiefinanciering. Lang niet iedereen weet wanneer de basisbeurs weer ingevoerd wordt. Van de havisten weet bovendien maar de helft dat de aanvullende beurs blijft bestaan, onder vwo’ers is dat 67 procent.

Dit artikel is geschreven door Bas Belleman/HOP

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!