Dossier

Bassel en Hadi slapen met kerst bij Stijn (18)

23 dec 2015

Denk je dat je studentenkamer al te klein is voor jou alleen? Er passen altijd nog mensen bij, laat student Stijn van Uffelen (18) zien. Hij neemt met de feestdagen twee vluchtelingen in huis, en is er lekker nuchter onder.

Stijn van Uffelen. Foto: Lara Maassen
Stijn van Uffelen. Foto: Lara Maassen

Een paar weken geleden kreeg Stijn van Uffelen, student wiskunde, natuurkunde én filosofie (ja, dat zijn drie aparte studies), een berichtje via zijn couchsurfingspagina. Of hij misschien twee vluchtelingen in huis wilde nemen tijdens Kerstmis. Nu, aan het begin van de kerstvakantie, logeren de twee Syrische mannen op zijn studentenkamer van twintig vierkante meter. Ze zijn al mee gaan voetballen en vanavond gaan ze voor hem koken, al doen ze ook gewoon hun eigen ding, vertelt Stijn.

Veel mensen denken er misschien niet zo over na, maar van de mensen die nu in Heumensoord verblijven, zijn er behoorlijk wat christen. Zij zijn dus gewend om Kerstmis te vieren. Dat warme feest krijgt voor velen dit jaar wel een donker randje. De familie en naasten waar ze normaal kerst mee vierden, zijn ver weg. En de sfeer in Heumensoord is natuurlijk ook niet zoals thuis.

Wachten
Om ze toch nog fijne feestdagen te bezorgen, slapen de twee vluchtelingen nu bij Stijn thuis. Bassel is 23, modern en ‘eigenlijk best wel Westers’, volgens Stijn. Hadi is 34, loopt in Arabische stoffen broeken en is wat conservatiever. Voordat de oorlog uitbrak, studeerde Bassel nog economie en speelde hij viool, maar door de oorlog is zijn universiteit gesloten. Hadi heeft zijn baan als vrachtwagenchauffeur op moeten geven. Nu ze hier in Nederland zijn, willen ze graag weer aan de slag, vertelt Stijn. Tot die tijd zitten ze echter vooral in Heumensoord, of aan de Waal, te wachten totdat ze een vergunning krijgen.

Kerstmis was voor de mannen dan ook echt iets om tegenop te zien dit jaar. Maar nu ze bij Stijn verblijven, is dat een stuk anders. Ze zijn er twee weken en slapen gewoon op zijn studentenkamer. ‘Met een kamerscherm ertussen’, zegt Stijn. Dat nog net wel, dus.

Appelflappen
De meeste mensen zouden misschien niet zomaar twee vluchtelingen in huis nemen, maar Stijn is er nogal nuchter onder. ‘Ik vind het gezellig en ze zijn heel dankbaar. Ik heb natuurlijk wel even aan mijn huisgenoten gevraagd of ze het oké vonden. Eén van hen was in het begin nog wat voorzichtig, maar gisteren hebben ze samen appelflappen gegeten en nu is het goed.’ / Lara Maassen

0 reacties

  1. Michael schreef op 23 december 2015 om 19:24

    Hmm, misschien moet ik met de kerst ook maar twee Syrische meiden in huis nemen 😉

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!