Bèta’s in de bres voor alfa’s en gamma’s

18 jun 2019

Investeringen in bètawetenschappen en techniek mogen niet ten koste gaan van andere wetenschapsgebieden, vinden twaalf bètawetenschappers van De Jonge Akademie. Hun petitie tegen bezuinigingen in andere wetenschapsgebieden werd tot nu toe 180 keer ondertekend.

De petitie is een reactie op het advies van de commissie-Van Rijn, die een maand geleden het Nederlandse hoger onderwijs op zijn grondvesten deed schudden. Belangrijkste conclusie: er moet dringend meer geld naar de technische universiteiten en dat ten koste van brede universiteiten.

Geen goed idee, vinden twaalf bètawetenschappers van De Jonge Akademie (DJA). “De belangrijke maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen vereisen samenwerking tussen wetenschappers van allerlei disciplines, niet enkel wetenschappers vanuit bèta en techniek”, schrijven ze in hun oproep tegen bezuinigingen in andere wetenschapsgebieden.

De ondertekenaars van de petitie, allemaal bètawetenschappers, vinden dat de commissie-Van Rijn wetenschappers uit verschillende disciplines tegen elkaar opzet. Ze zijn niet tegen een groei van onderwijs en onderzoek in hun discipline, maar die moet geleidelijk in gang worden gezet.

Solidariteit

‘Met deze petitie willen we vooral een signaal afgeven’, zegt Arne Smeets, wiskundedocent aan de Radboud Universiteit en lid van DJA. ‘Bètawetenschappers juichen niet om het advies van de commissie-Van Rijn.’

Smeets benadrukt het belang van doordachte investeringen in de bètawetenschappen. ‘Iets afbreken gaat snel, iets opbouwen heeft veel meer tijd nodig. We willen vermijden dat er elders mooie dingen kapot gemaakt worden, maar ook dat de groei in ons domein té overhaast gebeurt. Er wordt nu al geïnvesteerd in bèta en techniek via de sectorplannen. Op onze afdeling werven we op een jaar tijd zes nieuwe mensen in vaste dienst aan: dat is mooi, maar het zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. Grote schokken in het systeem zijn voor iedereen ongezond.’

Inmiddels ondertekenden 180 bètawetenschappers de petitie, waaronder 44 van de Radboud Universiteit. Onder andere sterrenkundige Heino Falcke, microbioloog Mike Jetten en wiskundige Klaas Landsman zetten hun naam onder het document.

‘Grote schokken in het systeem zijn voor iedereen ongezond’

‘Geen toeval’, zegt Smeets. ‘Aan een brede universiteit is er sowieso veel solidariteit tussen wetenschappers van verschillende disciplines. Daarnaast wordt de Radboud Universiteit sterk getroffen door de verschuivingen van de commissie-Van Rijn. Maar tussen de ondertekenaars staan ook medewerkers van de technische universiteiten in Delft en Eindhoven.’

De petitie loopt nog tot 1 juli 2019. Op die dag gaat de Tweede Kamer in gesprek met onderwijsminister Ingrid Van Engelshoven (D66) over de adviezen van de commissie-Van Rijn.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!