Betere waterafvoer moet natte voeten voorkomen, fietspad maandenlang dicht

31 jan 2023

Een deel van het fietspad op de Willem Nuyenslaan en het Pieter Bondamplein is tot aan de zomer afgesloten. De weg is opengebroken om aanpassingen te doen aan de waterafvoer van verschillende gebouwen. Doel: wateroverlast voorkomen.

In de zomer van 2021 ondervonden verschillende universiteitsgebouwen wateroverlast door een stevige hoosbui. Het toppunt was het Maria Montessorigebouw, waar ‘de ontlasting tegen de muren zat’. Toen een paar maanden later een regenbui opnieuw voor waterlast zorgde, besloot de universiteit op zoek te gaan naar een oplossing.

Bos bij Berchmanaianum

Die lijkt nu gevonden. Om de riolering te ontlasten wordt het ‘schone’ en het ‘vuile’ water van elkaar gescheiden. Regenwater dat van de daken van het Erasmusgebouw, Thomas van Aquinostraat 1 en het Collegezalencomplex nu nog de riolering instroomt, moet in de toekomst via een nieuw aan te leggen afvoer naar lager gelegen plekken worden geleid in het bos bij het Berchmanianum. Daar kan het vervolgens langzaam de bodem in zakken.

‘Dat is een heel groot en tijdrovend project’, vertelt Claudia Simons, hoofd van de afdeling Consultancy & Projects van Campus & Facilities. Maar het is nodig, legt zij uit. Vanwege klimaatverandering zal het vaker hevig regenen. De huidige afwatering is daar onvoldoende op voorbereid. De aanpassingen waar nu aan wordt gewerkt zijn dus nodig om waterschade in de toekomst te voorkomen.

Minste weerstand

Ironisch genoeg maakte uitgerekend het Maria Montessorigebouw al gebruik van zo’n tweepijpssysteem, waarbij de hemelafvoer niet is aangesloten op de algemene riolering. Simons: ‘Het regenwater vanuit dat gebouw liep al mooi weg.’ Voor de andere gebouwen gold dat nog niet, waardoor het riool toch vol liep. ‘En ja, dan kiest het water de weg van de minste weerstand.’ Dat hebben ze in het Montessorigebouw geweten.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!