Bewonersorganisatie en dispuut ruziën online verder

26 sep 2018

Ralf Nieuwenhuijsen van Kamerbreed, een bewonersorganisatie die de overlast van studentenpanden aan de kaak stelt, kan niet lachen om de nieuwe Facebookpagina waarop zijn organisatie wordt geparodieerd. Nieuwenhuijsen zegt dat dispuut T.H.O.R. achter de actie zit en gaat aangifte doen.

Afgelopen maandag publiceerde Vox over de overlast die bewoners ervaren van studentenhuizen in hun wijk. Vooral dispuut T.H.O.R. aan de Bijleveldsingel moest het ontgelden. Jeroen Vanheste bijvoorbeeld, bewoner van de Wilhelminasingel, klaagde in het artikel over de borrels en barbecues in de buitenlucht. Het dispuut zelf pareerde de kritiek: ‘We weten niet wat we nog meer kunnen doen om geluidsoverlast te voorkomen.’

Het logo van Kamerbreed, omgetoverd tot Kamerbreedst

De ‘strijd om de buurt’ gaat ook na de publicatie van Vox vrolijk verder. Op Facebook verscheen een nieuwe pagina met de naam ‘Kamerbreedst Nijmegen’. Het is een parodie op de pagina van Kamerbreed, de organisatie waar veel bewoners die klagen over studentenpanden in verenigd zijn. De pagina Kamerbreedst gebruikt het logo van Kamerbreed, zij het met wat kleine aanpassingen. De originele slogan in het logo, ‘Waarom overdaad schaadt’, is veranderd in ‘Studeren, supermooi!’

Aangifte

Ralf Nieuwenhuijsen kan er niet om lachen. Hij herkent verschillende mensen die actief zijn op de pagina als T.H.O.R.-leden. ‘Natuurlijk mogen zij een tegenbeweging opstarten. Misschien is dit studentikoze humor, maar het is ook misleidend.’ Nieuwenhuijsen gaat vandaag aangifte doen wegens het schenden van het auteursrecht op het logo.

Het is niet de eerste keer dat Kamerbreed en dispuutsleden van onder meer T.H.O.R. elkaar via sociale media weten te vinden. Na een tirade van Jeroen Vanheste op de pagina van Kamerbreed over de herrie die de disputen voor zijn huis zouden veroorzaken, reageerde T.H.O.R.-lid Rienk van Dijk als volgt: “Ben je door bovenstaand bericht geïnteresseerd geworden in het dispuutsleven en houd je van bier drinken? Kom dan een keer kijken bij een van onze activiteiten of neem contact op met Gijs van de Zande.” Die reactie kreeg 131 likes.

Gijs van de Zande is praeses van T.H.O.R. Hij zegt niet te weten wie er achter de pagina Kamerbreedst zit en wil verder niet op de situatie reageren.  ‘Dit is iets tussen Kamerbreed en de makers van de parodiepagina.’

6 reacties

 1. J schreef op 26 september 2018 om 10:25

  Dit is wel mooi voorbeeld van het Streisand-effect. Ben benieuwd hoeveel likes er na dit artikel op de facebook-pagina zitten.

 2. Student schreef op 26 september 2018 om 11:52

  Dus de enige reden waarom de VOX denkt dat dat dispuut die pagina beheert is omdat die man van Kamerbreed dat zegt? Hoge kwaliteit onderzoeksjournalistiek wel.

 3. Beleefd schreef op 26 september 2018 om 13:29

  Dit is toch wel een beetje ironisch. Kamerbreed roept mensen via sluwe facebookberichten op bezwaar te maken tegen vergunningen voor huizen waar tientallen onschuldig studenten wonen en een dispuut als zondebok gebruiken om het allemaal nog heftiger te maken. Dan wordt er door een student een tegenbeweging opgericht tegen deze haatzaaierij op studenten en dan wil de persoon in kwestie aangifte gaan doen? Volgens mij is kamerbreed degene die niet in gesprek wil gaan met studenten al geven ze aan “doormiddel van de dialoog met alle betrokken partijen, de politiek, kamerverhuurders, kamerbewoners, Universiteit, Hogeschool en wijkbewoners, te komen tot een verantwoorde invulling” waar dus niks van waar is. Haatzaaierij om het beleid van de gemeente te proberen te beïnvloeden. Als je problemen hebt in de wijk dan ga je er samen over in gesprek in plaats van op social media noodkreten uit te schreeuwen, net zoals je het vroeger op de basisschool uitpraatte als je ruzie met iemand had. Hopelijk komen de beide partijen snel met elkaar in gesprek.

 4. Tim Winnemuller schreef op 26 september 2018 om 14:53

  Wanneer Kamerbreed Nijmegen, een iniatief uit bestaand uit wijkcomités en particulieren, een vergelijking maakt tussen het IRA Russische trollenleger en parodie pagina Kamerbreedst breekt bij mij de klomp.

  Een inhoudelijke reactie plaatsten op het bericht hielp ook niet. Men verwijdert je liever van hun Facebook dan inhoudelijk te reageren. Als je dan toch een vergelijking wilt maken met Rusland….

  Kamerbreed, succes met de aangifte. Zal het nauwlettend in de gaten houden.

 5. Jhm verschueren schreef op 27 september 2018 om 13:53

  Wat een opgeblazen reacties! Juist vanwege dit type reacties is er een kloof gegroeid tussen vaste bewoners en tijdelijk, veelal studerende kamerbewoners.
  Geen historisch besef en verre van een overzicht om een probleem op te lossen.

 6. Jhm Verschueren, lid Kamerbreed schreef op 27 september 2018 om 19:05

  De vraag is wie er haatzaait door alleen al dit verwarrende coflict verhogende woord te gebruiken.
  Wie is de annonieme auteur?

  Kamerbreed degene die al jaren om een dialoog vraagt en ook tot stand brengt.Bv was De studenten vereninging AKU aanwezig bij de bespreking van de “Nieuwe Beleidsregels aangaande kamerverhuur”.ze krgen zelfs gelegenheid om veranderngen aan te brengen!
  Het legaliseren van panden is een nieuwe beleidsregel, van een situatie, die jarenlang verwaarloosd is door de gemeente.Zij waren reeds jaren niet op de hoogte van de hoeveelheid illegale panden in Nijmegen.
  Dus geen brandveiligheid en mogelijk uitbuiting etc
  Er is nu dus vanuit de gemeente een inhaalactie gestert om de administratie van kamerverhuurpanden op orde te krijgen.
  Verhuurders hebben 6 maanden de tijd gehad om alsnog een vergunning aan te vragen.Spreek dus je huurbaas aan als er moeilijkheden komen.
  Welliswaar kunnen bewoners er in sommoge gevallen wat aan bijdragen, omdat er een leefbaarheidstoets wordt afgenomen.Hierin worden klachten van de afgelopenjaren meegewogen.

  Kamerbreed pleit voor leefbaarheid voor iedereen.Dus ook voor betaalbare en veilige woningen voor studenten.Ook pleit men voor starters! Ook zeer zeker voor burgers …..

  We zijn voor gemengdheid in wonen, dus geen monocultuur. Een minderheidsgroep, wat wij langzamerhand in sommige buurten worden moet geen prooi worden.Daar passen we voor.Dat wil toch niemend!
  Er is over dit onderwerp veel gepubliseerd.
  Op de hoogte stellen gaat voor blazen!

  Nb De vergaderingen zijn openbaar!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands