Bisschoppen betreuren stap Stichtingsbestuur naar rechter: ‘Bijzonder ongelukkig’

27 mrt 2020

De Nederlandse bisschoppen reageren nu toch op het conflict dat ze hebben met het Stichtingsbestuur. Ze betreuren het dat de toezichthouder van de universiteit en het ziekenhuis naar de Ondernemingskamer stapt en noemen de timing, gezien de coronacrisis, ‘bijzonder ongepast’.

Eerder deze week wilden de Nederlandse bisschoppen niet reageren op de beslissing van het Stichtingsbestuur van de universiteit en het Radboudumc om naar de Ondernemingskamer te stappen. ‘Wij achten het niet raadzaam om op dit moment in het universiteitsmagazine te reageren op genoemde kwestie’, schreef woordvoerder Anna Kruse in een e-mail.

Vox had gevraagd wat de bisschoppen ervan vinden dat het Stichtingsbestuur een rechtszaak aanspant vanwege een conflict.

Reden voor het conflict is dat de bisschoppen al jaren kandidaten voor het Stichtingsbestuur tegenhouden, omdat deze niet katholiek genoeg zouden zijn.

De bisschoppen laten nu toch van zich horen. In een reactie op de eigen website schrijven ze de maatregelen van het Stichtingsbestuur te betreuren.

Eerdere impasse

‘De kern van het conflict tussen het bestuur van de SKU en de bisschoppenconferentie betreft het feit dat bestuurders van de SKU door de Bisschoppenconferentie worden benoemd’, klinkt het. ‘Het benoemingsrecht van de Bisschoppenconferentie is het rechtstreekse gevolg van het feit dat de Nijmeegse universiteit sinds haar oprichting in 1923 de katholieke identiteit heeft. Bestuurders dienen de katholieke identiteit te bewaken en te bevorderen. Om die reden is het voor de Bisschoppenconferentie van belang dat bestuurders deze taak kunnen uitoefenen vanuit hun persoonlijke overtuiging.’

Volgens de bisschoppen is de discussie over dit onderwerp niet nieuw. ‘Een eerdere impasse werd in 2018 vlot getrokken en daarna zijn op grond daarvan nieuwe bestuurders benoemd die zowel bij de bisschoppen als bij het Stichtingsbestuur draagvlak hadden. Recent hebben de bisschoppen naar eigen zeggen diverse kandidaten voor de vacatures voorgesteld, die door het Stichtingsbestuur werden afgewezen.’

Zaak uitstellen

Ook na een op handen zijnde splitsing van universiteit en Radboudumc in twee aparte juridische entiteiten, willen de bisschoppen nog steeds alle leden van de twee raden van toezicht kunnen blijven benoemen. Als reden hiervoor geven ze aan de katholieke identiteit van de beide instellingen te willen blijven waarborgen.

Tot slot noemen de bisschoppen de timing van de juridische procedure en de berichtgeving door het Stichtingsbestuur ‘bijzonder ongelukkig’, gezien de coronacrisis. Daarom verzoeken ze de Ondernemingskamer dringend om de zaak uit te stellen naar een later moment.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!