Blaffende honden op de campus: politie oefent ‘inbrekerscenario’ in Spinozagebouw

30 jan 2024

Haastig in- en uitlopende agenten, zo'n vijftien politieauto's en het geluid van blaffende honden. Het Spinozagebouw is vandaag opnieuw het toneel van een grootschalige politieoefening.

Er wordt een scenario nagespeeld, vertelt een agent die voor de deur van het gebouw staat. Te weten: Er is zojuist ingebroken en de dader zit nog in het gebouw. Politieagenten met honden moeten het Spinozagebouw uitkammen en de inbreker zo snel mogelijk in de boeien slaan. ‘De training is bedoeld voor een nieuwe lichting politiehonden. Die moeten de inbreker zien op te sporen’, aldus de politieman.

De politie oefent met honden in het Spinozagebouw. Foto: Johannes Fiebig

De oefening trekt het nodige bekijks. Het geluid van de honden is op flinke afstand te horen en rondom het gebouw staan lange rijen politiewagens.

De nodige nieuwsgierige campusbezoekers stoppen om te vragen wat er aan de hand is, of om een foto te maken. ‘Oh gelukkig’, zegt een omstander wanneer hij te horen krijgt dat het slechts om een oefening gaat.

Vaker oefenen

Het is niet de eerste keer deze maand dat de politie in het gebouw aanwezig is: twee weken geleden werd er drie dagen achter elkaar een kleinere oefening gehouden. Waarom de politie juist hier traint? ‘Dit had zomaar een doorsnee kantoorgebouw kunnen zijn waar echt ingebroken wordt’, vertelt de agent. ‘En omdat het grotendeels leeg staat, is het perfect om te oefenen.’

Er staan voor de rest van deze week geen andere oefeningen gepland.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!