Bodar: ‘Studentenkerk strikter, niet conservatiever’

16 dec 2014

Als pastor Theo Koster van de Studentenkerk over anderhalf jaar met pensioen gaat, hoopt Antoine Bodar dat Kosters vervanger de lijn van het bisdom strikter volgt. Dat betekent: iemand die helderheid verschaft over waar de kerk voor staat. En homohuwelijken vallen daar niet onder.

Foto: Andreas Terlaak
Foto: Andreas Terlaak

Bodar onderhoudt namens het bisdom Den Bosch het contact met de Radboud Universiteit over de Studentenkerk. Pastor Theo Koster zal daar over anderhalf jaar vertrekken. Bodar erkent dat het bisdom graag een vinger in de pap heeft bij de sollicitatieprocedure voor de opvolger van Koster. Maar onjuist is het dat hij een conservatieve wind door de Studentenkerk wil laten waaien, zoals de Gelderlander meldde. ‘Ik zou juist een meer progressieve lijn voor ogen hebben.’

Volgens Bodar zit die progressiviteit in een heldere communicatie waar de kerk voor staat. Een pastor moet in zijn preken niet verkondigen dat een huwelijk tussen twee mannen een echt huwelijk is. ‘Een huwelijk heeft ook te maken met vruchtbaarheid. Twee homo’s trouwen is een schijnhuwelijk. Wees daar duidelijk over’, zegt Bodar. ‘Als er iets ouderwets is, dan is het wel het bekrachtigen van schijnhuwelijken, zoals in de jaren zestig en zeventig veelvuldig gebeurde.’

Zorgen
De woorden van de in Rome residerende priester zorgden voor ophef op de Radboud Universiteit. Kerkhistoricus Peter Nissen zei in hetzelfde artikel van de Gelderlander dat hij zich zorgen maakt dat de Studentenkerk zijn grip op de universiteit verliest als er een striktere lijn gevolgd wordt. Door het karakter van een open kerk trekt de Studentenkerk een gevarieerd publiek.

Bodar zegt juist dat dit karakter de Studentenkerk in de weg staat. ‘Veel mensen lopen weg naar andere parochies, waar de regels wel worden gehandhaafd.’ Beter zou zijn om het ‘brede pastorale hart’ van de kerk te combineren met de lijn van de kerk. Dat betekent dat je mensen warmte biedt, welkom heet in je kerk. Maar de kerkelijke regels, daar torn je niet aan. ‘Natuurlijk is er soms een spanning tussen het eigen geweten en de leer van de kerk’, zegt de priester. Een pastor mag in een persoonlijk gesprek daarom best tot een andere conclusie komen dan in zijn preken. Maar tijdens de mis, zo benadrukt Bodar, dient het woord van de kerk gesproken te worden. Ook in de Studentenkerk. / Mathijs Noij

7 reacties

  1. rooms meisje schreef op 16 december 2014 om 23:50

  2. Megan schreef op 17 december 2014 om 10:22

    Dan ben ik inderdaad benieuwd waar Dito naar toe gaat… zijn die dan wel nog welkom?

  3. RozeRoMan schreef op 17 december 2014 om 12:38

    Belachelijke bemoeienis van Bodar! Mijn vader is op hoge leeftijd hertrouwd na het overlijden van mijn moeder. Er zal geen nageslacht meer kunnen komen. Dan is het dus een schijnhuwelijk?
    Vruchtbaarheid in het leven is nog altijd méér dan het nageslacht bij elkaar neuken!

  4. RozeRoMan schreef op 17 december 2014 om 12:43

    ‘Veel mensen lopen weg naar andere parochies, waar de regels wel worden gehandhaafd.’ Oh ja? Die de meeste parochianen van de Salvatorparochie in Den Bosch liepen weg en gingen elders kerken. Een select clubje behoudenden bleven over. En nu was dat clubje zo klein, dat de parochie gesloten is. Die weggelopen parochianen hebben volle bak. Tja….

  5. Eva schreef op 18 december 2014 om 10:27

    De Studentenkerk is niet een gewone parochie, waar alleen katholieken komen. De studentenkerk moet voor alle studenten open zijn. Dat betekent dat de Rooms-Katholieke leer niet de dienst mag uitmaken, niet in de vieringen en ook niet in de activiteiten waar ontmoeten tussen verschillende afkomst en religies juist centraal zou moeten staan. Ik hoop dat het CvB zich hard zal maken voor de Studentenkerk; een baken van bezinning in deze jachtige tijden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!