Bouw Montessori weer op schema, ondanks eikenprocessierups

08 jul 2019 ,

Volgend jaar september moet het Maria Montessorigebouw af zijn. Even leek die opleveringsdatum al buiten bereik, maar de bouw ligt inmiddels weer op schema. Overwonnen barrières? Een tekort aan personeel, onder andere, en die vervloekte eikenprocessierups.

Wie nu over een van de paden langs het bouwterrein van het Maria Montessorigebouw loopt, krijgt een goede indruk hoe groot het nieuwe onderkomen van de sociale wetenschappen gaat worden. Het zuidgebouw heeft zijn maximale hoogte al bereikt, en aan de noordkant zijn ze halverwege. Bovendien is er twee weken geleden een begin gemaakt met de constructie van de loopbrug tussen die twee: het witte, stalen geraamte hangt voor een deel al zichtbaar tussen de twee vleugels.

Vertraging

Voor de buitenstaander is het gebouw dan misschien de lucht in geschoten – vanzelfsprekend was dat niet. Volgens projectleider Geert Jansen waren er de afgelopen maanden een aantal flinke tegenslagen: zo kon de aannemer niet genoeg personeel vinden en bleek de bouw toch wat complexer dan gedacht. ‘Als meerdere werkzaamheden steeds een klein beetje uitlopen, dan zit je uiteindelijk met een forse vertraging.’

De laatste weken komt daar bovenop dat verschillende bouwvakkers zich ziek hebben gemeld. Oorzaak: de rondvliegende haartjes van de eikenprocessierups. Rond het bouwterrein stikt het van de eikenbomen, en met het warme weer ging bij menig bouwvakker het T-shirt uit. Die mannen zitten nu thuis met jeukende, rode bulten.

Waterleidingen

Dat de bouw nu weer op schema ligt, is te danken aan extra inzet van de aannemer en een kritische blik op de planning. Sommige werkzaamheden die nu al uitgevoerd kunnen worden, zijn naar voren geschoven. Zo wordt op de begane grond van het zuidgebouw al een flinke slag gemaakt met het aanleggen van waterleidingen. ‘We hebben er weer alle vertrouwen in dat we in september 2020 gaan opleveren’, klinkt Jansen zelfverzekerd.

Overigens is het gebouw dan nog niet meteen klaar voor gebruik. Dan moet het interieur bijvoorbeeld nog worden aangepakt. De eerste studenten kunnen, onder voorbehoud van nieuwe tegenslagen, begin 2021 college volgen in het nieuwe gebouw.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!