Nieuwbouw sociale wetenschappen vernoemd naar Montessori

27 mrt 2018

De nieuwbouw van de sociale faculteit wordt vernoemd naar Maria Montessori, de Italiaanse arts, psycholoog en grondlegger van het Montessorionderwijs.

Na het Elinor Ostromgebouw, waarin de Faculteit der Managementwetenschappen sinds afgelopen zomer huist, krijgt ook de nieuwbouw voor sociale wetenschappen een vrouwelijke naamgever: Maria Montessori (1870-1952), arts, psycholoog en grondlegger van het Montessorionderwijs.

Maria Montessori in 1913

‘Maria Montessori is een eminente vrouw die zeer belangrijk geweest is voor de ontwikkeling van de sociale wetenschappen,’ zegt decaan Michiel Kompier. Vooral op het gebied van onderwijs was Montessori zeer vernieuwend. Ze ging ervan uit dat geen kind gelijk is, en dat ieder kind daarmee andere behoeften heeft: klassikale lesmethodes voldeden volgens haar niet. Zij ontwikkelde methodieken waarin de ‘zelfmotivatie’ van het kind centraal staan. In het Montessorionderwijs gaan leerlingen individueel of in groepjes aan de slag met zelfgekozen lesmateriaal.

Liever een vrouw
De Radboud Universiteit zocht nadrukkelijk naar een vrouw om de gevel van de nieuwe faculteitshuisvesting te sieren. Maria Montessori, die zelf studeerde in een zeer vrouwonvriendelijk klimaat en vervolgens een van de eerste vrouwelijke artsen in Italië werd, maakte zich haar hele leven hard voor ‘de vrouwenzaak’. Zo streed ze voor gelijke behandeling, maar ook voor gelijke betaling voor man en vrouw.

‘Montessori past bij de emancipatiegedachte van deze universiteit’

Wilma de Koning, vice-voorzitter van het College van Bestuur, laat in een persbericht weten dat Montessori daarom ‘uitstekend [past] bij de emancipatiegedachte van deze universiteit.’ De Koning roemt bovendien Montessori’s vele buitenlandse reizen en haar verdieping in verschillende wetenschappelijke disciplines: internationalisering en interdisciplinariteit zijn twee speerpunten van de Radboud Universiteit.

Nederland
De laatste zestien jaar van haar leven woonde Montessori in Nederland. Als pacifist verbrak ze de banden met ‘haar’ Italië toen Mussolini aan de macht kwam. Ze vestigde zich vervolgens in Barcelona, maar daar werd ze verdreven door het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog.

Montessori werd in Nederland benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau en ze ontving een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Op de Nijmeegse campus ligt, tussen het Grotius en het Spinozagebouw, al de Montessorilaan.

Naar verwachting verhuist de sociale faculteit tijdens het collegejaar 2020/2021 van naar het Maria Montessorigebouw. De nieuwbouw krijgt een plek midden op de campus, waar momenteel de gebouwen van de Thomas van Aquinostraat worden gesloopt.

1 reactie

  1. Frans Jurgens schreef op 29 maart 2018 om 14:55

    Is dat niet onnodig verwarrend, een gebouw een naam geven die niet correspondeert met de reeds bestaande laan op de campus? Voor de hand liggende oplossing: hernoem de Montessorilaan – bijvoorbeeld iets met Grotius!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!