Dossier

Speciale Vox: herinneringen aan Thomas van Aquinostraat

22 feb 2018

Het is zover: na zo’n veertig jaar gaat bijna de gehele Thomas van Aquinostraat tegen de vlakte, om ruimte te maken voor de nieuwbouw van de sociale faculteit. Vandaag verschijnt een speciale Vox vol met herinneringen, een beeldreportage over straat en kunst, weetjes over de sloop én een TvA-ganzenbordspel.  

De meeste studenten en medewerkers laten geen traan om de naderende sloop van de TvA. Een doolhof, zo luidt het volgens Marc van Unen in de filmreportage bij de TvA-Vox. Het hoofd beheer van de Radboud Management Academy leidt rond langs een aantal memorabele plekken, zoals de kiosk bij TvA 3 en de sociokantine op nummer 4 – beide al enige tijd geschiedenis.

In de zomer gaan de eerste gebouwen tegen de vlakte (2 tot en met 5), in september volgt bouwdeel 6. Helene Stafleu van actiegroep Save The Seventies lucht in Vox nog een keer haar hart over het verlies van de straat. Als de TvA zou blijven bestaan, worden er in 2030 excursies naar georganiseerd, aldus de website van Save the Seventies.

Herrie op de stenen

Maar de meeste mensen reageren laconiek op de sloop. Alumnus en Eurocommissaris Frans Timmermans laat optekenen ‘meer van de klassieke omgeving’ te zijn. Student Lynn Leeneman, die filmpjes maakte in opdracht van de managementfaculteit, haalt herinneringen op aan een veelgehoorde ergernis van docenten: het voorbij rijden van de treintjes met containers door de straat. ‘Dat maakte zo’n herrie op de straatstenen.’

Verder in deze editie een college van hoogleraar Middeleeuwse filosofie Paul Bakker over Thomas van Aquino, een Ganzenbordspel waarin de spelers snel de weg kwijt zijn, plus een verhaal met twee deskundigen die alles weten over de kunst in de straat. Sterker: in hun ogen is de TvA zelf een kunstwerk. ‘Het is een waardevolle versmelting van kunst, architectuur en omgeving’, aldus Radboud-kunstcoördinator Let Geerling.

Lees hier alvast de Vox als pdf. Vanaf het middaguur wordt het nummer verspreid over de campus.  

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!