Brand Spinozagebouw: ‘Veel rook, weinig vuur’

14-02-2017, 14:03

Foto: Joeri Borst

Een brand op het dak van het Spinozagebouw veroorzaakte vanmiddag veel ophef op de campus. De rook was van ver te zien. Oorzaak: bij onderhoudswerkzaamheden vloog een koeltoren op het dak van het gebouw in brand. Er zijn geen gewonden gevallen.

Rond half een stijgen donkergrijze rookwolken op uit het dak van het Spinozagebouw. ‘Is dat de bovenste verdieping of het dak?’, vragen twee toekijkende studenten zich af. Zes brandweerauto’s arriveren met luide sirenes.  Intussen stromen uit de hoofdingang studenten en medewerkers naar buiten. Ze moeten snel het gebouw verlaten en mogen geen lift meer nemen, had een omroepstem ze gemaand. Buiten kijkt iedereen naar boven. Met mobieltjes worden foto’s gemaakt. Het ziet er ook spectaculair uit: zo veel rook boven het vertrouwde Spinozagebouw.

De uitgebrande koeltoren. Foto: Tim van Ham
De uitgebrande koeltoren. Foto: Tim van Ham

Fotograferen
Maar de politie is er minder blij mee. ‘Naar achteren!’, roepen agenten een paar keer. Veel studenten horen het niet eens: ze blijven rondom het gebouw fotograferen en gissen opgewonden wat de oorzaak zou kunnen zijn. De politie besluit dan maar een gebied rondom de hoofdingang af te zetten met linten. Dat helpt. De studenten vertrekken.

Een uur later is de brand geblust. De brandweermannen en twee brandweervrouwen stappen weer in de twee gereed staande brandweerauto’s en vertrekken. De oorzaak blijkt een koeltoren op het dak. Medewerkers en studenten mogen het gebouw weer in. Niet veel later woren colleges hervat, werken de liften weer en is het hele gebouw gewoon weer in bedrijf.

Update 14.31 uur: volgens Anne-Pauline Sak (woordvoerder van de Veiligheidsregio) was er vooral een forse rookontwikkeling – heel veel vuur was er niet. De schade is beperkt gebleven tot de koeltoren op het dak. Het gehele gebouw is weer gewoon in gebruik. De evacuatie van de naar schatting 600 aanwezigen is vlot verlopen volgens Sak. Er waren geruchten over een brandalarm dat niet zou gewerkt zou hebben. Volgens Sak zei de brandweer die ter plaatse de brand bluste dat het wel werkte. Universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen laat weten dat de universiteit uit gaat zoeken of het brandalarm op alle plekken naar behoren functioneerde.

5 reacties

 1. G.N. schreef op 14 februari 2017 om 14:57

  Dat van dat brandalarm klopt niet. Ik zat in een lokaal (01.09) op de eerste verdieping bij data-analyse en in ons lokaal was het brandalarm niet te horen! We hadden al wel een brandweerwagen de campus op zien rijden maar hoorden verder niets. Een van de studenten kreeg via Whatsapp van iemand een foto doorgestuurd waarop te zien was dat er brand was op het dak van het gebouw. Toen hebben we daarna het lokaal verlaten.

 2. Karel Innemee schreef op 14 februari 2017 om 15:58

  De oorzaak was een koeltoren? Klinkt uiterst onwaarschijnlijk. Ik had zelf begrepen dat Roos Vonk college gaf…

 3. K.H. schreef op 14 februari 2017 om 16:09

  Heb zelf ook geen brandalarm gehoord. Zat op de vierde verdieping en werd door een collega gemaand naar buiten te gaan omdat er brand was op het dak.

 4. SB schreef op 15 februari 2017 om 00:09

  Ik heb op de vijfde verdieping nog brandalarm nog omroep gehoord!

 5. Marian schreef op 15 februari 2017 om 12:14

  SB; heb je het nog of noch gehoord?

Geef een reactie