Coronapas niet nodig voor bezoek aan De Refter

21 sep 2021

Terwijl cafés en restaurants vanaf volgende week om een coronatoegangsbewijs moeten vragen, blijft De Refter vrij toegankelijk. Volgens de universiteit kan dat omdat De Refter zich richt op studenten en medewerkers. Radboud Reflects gaat bij lezingen wel vragen om een geldige QR-code.

Zoals aangekondigd gaat op 25 september een nieuw pakket met coronamaatregelen in. De grootste wijziging voor het hoger onderwijs is dat de volledige capaciteit van collegezalen weer gebruikt kan worden. Het maximale aantal van 75 personen in één ruimte vervalt. Ook hoeven geen mondkapjes meer gedragen te worden in de universiteitsgebouwen.

Geen beperkingen

Het coronatoegangsbewijs, ook wel de coronapas, doet zijn intrede in het dagelijks leven. Horeca, theaters en bioscopen mogen weer volledig open, op voorwaarde dat er gecontroleerd wordt op de coronapas. Die krijgen mensen in de vorm van een QR-code op hun telefoon als zij volledig gevaccineerd zijn, een test hebben gedaan of genezen zijn van corona.

In tegenstelling tot reguliere cafés en restaurants blijven de universitaire horeca vrij toegankelijk. Volgens de universiteit kan dat omdat de Refter een voorziening is voor studenten en medewerkers. En dus kunnen gasten vanaf volgende week zonder beperkingen naast elkaar zitten.

Terwijl het universiteitsrestaurant wel degelijk toegankelijk is voor externen. In het pre-coronatijdperk kwamen bijvoorbeeld regelmatig buurtbewoners in de Refter eten. ‘We kunnen inderdaad niet uitsluiten dat er enkele mensen uit de wijk in de Refter komen eten’, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Tegelijkertijd hebben we geen signalen dat dat veel gebeurt.’ Mocht het nodig zijn, zouden er aanvullende maatregelen getroffen kunnen worden. Gerritsen: ‘Denk bijvoorbeeld aan het controleren op een studentenkaart of medewerkerspas.’

Radboud Reflects

Waar wel om een coronapas gevraagd zal worden, is bij lezingen van Radboud Reflects. De organisator van debatten en lezingen mikt op een breder publiek dan studenten en medewerkers alleen. Daarom is een pas noodzakelijk, ook als een lezing op de campus wordt gehouden.

‘Wij volgen hierin de regels die ons worden opgelegd door de overheid’, zegt communicatiemedewerker Marie-José Verbeek. ‘Wij vinden daar verder niet zoveel van. Fijn is het wel dat we weer mensen in de zaal kunnen verwelkomen.’

Voor de evenementen die al gepland staan zal Radboud Reflects ook een livestream beschikbaar stellen. Dat zal niet meer het geval zijn bij nieuw aan te kondigen lezingen of debatten. ‘Dan publiceren we alleen achteraf een video-opname. Zo deden we dat vroeger ook.’

1 reactie

  1. Pieter schreef op 23 september 2021 om 13:49

    Dit is gewoon asociaal. De Refter is een horecagelegenheid, dus een geldige QR-code is daar verplicht. Om dit aan de kant te schuiven omdat de Refter een onderdeel zou zijn van onderwijs is werkelijk ongehoord.

    De Universiteit zou er goed aan doen om, zoals zij altijd denkt te doen, een voorbeeld te zijn voor andere ondernemingen en locaties.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!