Coronavirus houdt de campus ook volgend jaar nog in zijn greep

26 mei 2020

Het ‘oude normaal’ op de Radboud Universiteit is nog ver weg. Noodgedwongen zal ook het nieuwe collegejaar er heel anders uitzien dan vóór de coronacrisis. Deze week presenteert het college van bestuur zijn langverwachte ‘herstartplan’ voor de komende maanden.

Op 6 mei presenteerde het kabinet een zogenoemd ‘routeboek’ met versoepelde coronamaatregelen. Met dat in het achterhoofd werkte de Radboud Universiteit de afgelopen weken aan een eigen herstartplan. Gisteren deelde de universiteit een conceptversie van dat plan met de Gezamenlijke Vergadering. Deze week moet het document officieel worden vastgesteld door het college van bestuur, waarna het volgens planning donderdag de wereld in gaat.

Nieuwe normaal

Volgens het plan worden er zes stappen in de tijd gezet op weg naar het ‘nieuwe normaal’, dat moet ingaan op 1 september. Die datum is de stip aan de horizon en moet het moment markeren dat fysiek onderwijs weer – voor zover mogelijk – op de campus plaatsvindt. Wetenschappers mogen dan, voor zover de richtlijnen het toelaten, ook weer naar de campus komen (sommige laboratoria zijn nu al wel beperkt toegankelijk voor onderzoek).

Maar er zijn veel mitsen en maren. Want ook in het nieuwe collegejaar blijft de anderhalvemeterregel van kracht. Dat heeft grote gevolgen voor het onderwijs. In de grootste collegezaal van de campus, in het Grotiusgebouw, passen dan nog maar 48 personen, in plaats van de 482 stoelen die de zaal telt.  ‘Daar schrokken we van’, zei rector Han van Krieken maandag tegen de leden van de medezeggenschap. ‘Juist de fysieke interactie en het uitwisselen van ideeën is zo belangrijk in het kleinschalig onderwijs dat wij aanbieden.’ Bij de keuze welke studenten naar de campus mogen komen, wil het college van bestuur voorrang geven aan studenten in het eerste jaar van hun bachelor en master.

Voor grootschalige colleges zullen docenten ook volgend jaar online moeten gaan, al kijkt de universiteit ook naar onorthodoxe oplossingen zoals het afhuren van de Vereeniging, zo bleek gisteren tijdens de vergadering. Een werkgroep is begonnen uit te denken hoe de kwaliteit van het onderwijs net zo hoog kan blijven als normaal, terwijl een deel online zal plaatsvinden. ‘We moeten daar eerlijk in zijn’, aldus Van Krieken. ‘De afgelopen maanden had het onderwijs ook kwaliteit, maar was die niet altijd zo hoog als we gewend zijn.’

Bereikbaarheid

Naast de anderhalvemeterregel is de bereikbaarheid van de campus de hoogste drempel op weg naar een normaal campusleven. Het kabinet heeft besloten dat onderwijs vooralsnog alleen mag beginnen buiten de spits (overdag tussen 11 en 15 uur, en ’s avonds na 20 uur). Uitzonderingen zijn mogelijk, mits de (regionale) vervoerders dit aankunnen. Daarover is de universiteit, samen met Radboudumc, de HAN en het ROC in gesprek met OV-bedrijven.

Sommige onderwijs- en onderzoeksactiviteiten mogen al vóór het nieuwe collegejaar beginnen. Vanaf 15 juni is er weer plek voor kleinschalig praktijkonderwijs en mogen toetsen (die niet online afgenomen kunnen worden) voor maximaal dertig personen plaatsvinden op de campus. Op 1 juli wordt dat aantal opgehoogd tot honderd. Het zou daardoor best kunnen, zei rector Han van Krieken gisteren, dat sommige tentamens naar juli worden opgeschoven. Tegelijkertijd moet er altijd een online mogelijkheid zijn voor studenten die met gezondheidsklachten rondlopen en dus niet naar de campus mogen komen.

Take away-maaltijden

Met ingang van 1 juli verandert er meer: promoties mogen dan weer plaatsvinden met maximaal vijftig personen. Ook de Centrale Bibliotheek gaat voor maximaal vijftig studenten open. Er gaat een horeca-outlet open voor take away-maaltijden en er komt weer meer ruimte voor buitensporten.

De vakantieperiode wordt specifiek benoemd in het plan. Het is niet de bedoeling dat opleidingen de zomermaanden volproppen om geschrapte colleges of toetsen in te halen. Ten minste drie weken, maar liever vier, moeten onderwijsvrij blijven om studenten en docenten een vakantie te gunnen. Daarna volgt de introductieperiode – die zowel on als off campus zal plaatsvinden. Het college van bestuur presenteert daarvoor volgende week een apart plan.

Medewerkers die vanuit huis kunnen werken, zullen dat tot 1 september moeten blijven doen. Het is dus niet de bedoeling dat iemand die nu al af en toe naar kantoor komt om ‘wat te printen’ de hele dag op het werk blijft hangen, hoe groot die verleiding ook kan zijn.

3 reacties

  1. Vincent Buitenhuis schreef op 27 mei 2020 om 16:40

    Volgens mij bedoelen jullie volgend studiejaar en niet volgend jaar… Er staat in het artikel niks over 2021.

  2. Lieke schreef op 28 mei 2020 om 10:30

  3. Renée Damstra schreef op 30 mei 2020 om 15:01

    ‘Juist de fysieke interactie en het uitwisselen van ideeën is zo belangrijk in het kleinschalig onderwijs dat wij aanbieden.’

    Ik volg het even niet. Grotius gaat van 482 naar 48 personen. Dan heb je toch juist meer kleinschalig onderwijs en mogelijkheid tot interactie? Hoe wou je fysiek interacteren met 482 man?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!