Dossier

Opnieuw record aan promoties aan de Radboud Universiteit

17 jan 2018

Het aantal promoties aan de Radboud Universiteit groeit door. In 2017 werd een nieuw hoogtepunt bereikt: 435 promovendi haalden hun bul op. Goed nieuws voor de universiteit, maar promovendi-organisatie PON zet er ook kanttekeningen bij.

Elke dag promoveert er wel iemand aan de Radboud Universiteit. Tenminste, als het totaal aantal promoties netjes over het jaar verspreid zou worden. In de 365 dagen die het jaar 2017 telde, haalden 435 promovendi hun bul op.

Dat is een record. De stijgende lijn in het aantal promoties zet daarmee door. In 2012 waren er nog 341 promoties – en in de jaren daarna groeide dat aantal door naar het aantal van het afgelopen kalenderjaar.

 

Dat is goed nieuws voor de Radboud Universiteit, want elke afgeronde promotie levert een promotiebonus op van bijna een ton. Daarnaast doen promovendi vaak veel ondersteunend onderzoekswerk, waar bijvoorbeeld hoogleraren in hun onderzoek van kunnen profiteren.

Verreweg de meeste promoties vonden plaats aan de Faculteit der Medische Wetenschappen. 201 van de 435 promoties voltrokken zich onder de vlag van het Radboudumc. Daarna was de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica de plek waar de meeste promoties werden afgerond: 86.

 

Goedkoopst

Mariska Kerstholt, voorzitter van PhD Organisation Nijmegen (PON), is niet verrast door de groei in het aantal promoties. ‘Veel afdelingen op de universiteit hebben te maken met krimpende budgetten. Promovendi zijn de goedkoopste onderzoekers en daarom een uitkomst.’ Kerstholt plaats wel vraagtekens bij de grote groei aan promovendi.

‘Op zichzelf is de groei in het aantal promovendi geen probleem’, zegt Kerstholt. ‘Mits er ingezet wordt op een goede begeleiding van elke promovendus. Daar scheelt het nog regelmatig aan. Wij kennen verhalen van promovendi die hun eerste begeleider slechts één keer per jaar zien. Dat kan alleen als er een heel betrokken copromotor is. Zo niet, dan is dat erg kwalijk.’

De werkdruk onder hoogleraren is hoog – en de begeleiding van promovendi schiet er dan nog weleens bij in, merkt de belangenorganisatie voor promovendi. Kerstholt: ‘De groep promovendi wordt steeds groter, maar het overige wetenschappelijk personeel niet. Dat schuurt.’

Vorig jaar deed PON uitgebreid onderzoek onder Nijmeegse promovendi. Daaruit kwamen verschillende pijnpunten naar voren. Zo kampen promovendi met hoge werkdruk en hebben ze angst erover te klagen, overschatten zij hun toekomstperspectief in de academie en is het moeilijk om woonruimte te vinden die past bij het leven en salaris van een promovendus.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!