‘Dankzij WikiLeaks minder misstanden in de wereld’
Tijdens het eerste Actualiteitencollege dit jaar brak hoogleraar Bestuurskunde Michiel de Vries afgelopen donderdag een lans voor het inmiddels door velen bekritiseerde WikiLeaks. Meer openheid is een goede remedie tegen mondiale hypocrisie, meent hij. Het debat is een initiatief van het Soeterbeeck Programma en Vox.
Gisterenmiddag werd tijdens het actualiteitencollege een vurig pleidooi gehouden door hoogleraar Bestuurskunde Michiel de Vries over het belang van de veelbesproken website WikiLeaks. Voor een overvolle zaal legde hij uit dat er een einde moet komen aan de hypocrisie en vele misstanden in de wereld door belangrijk nieuws transparant en openbaar te maken. In zijn ogen weet WikiLeaks hier op een zorgvuldige, doordachte manier een belangrijke bijdrage aan te leveren.
Steeds meer aandacht
De afgelopen tijd liepen de media over van de discussies rondom ‘klokkenluiderwebsite’ WikiLeaks. Vooral na de Cablegate-affaire nam de aandacht explosief toe. Eind november vorig jaar werden door WikiLeaks de eerste documenten vrijgegeven van een grote reeks, bestaande uit ruim 250.000 diplomatieke correspondenties tussen Washington en Amerikaanse ambassades wereldwijd. Ook andere onthullingen door WikiLeaks, zoals de video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007 en het handboek voor de gevangenis van Guantánamo Bay, maakten wereldwijd veel discussie los.
‘Wereldbeeld stort in’
Het wordt al snel duidelijk aan welke kant hoogleraar De Vries staat. Negatieve reacties rondom WikiLeaks komen zijns inziens voort uit boosheid, gekrenkte trots en onzekerheid over wat ons nog te wachten staat. ‘We zijn gehecht aan een bepaald beeld van de wereld, dat nu instort.’ Zijn duidelijke betoog over belang van WikiLeaks krijgt, ook in de aansluitende discussie, verrassend genoeg weinig weerstand. Aan het einde van het college wordt een blik geworpen op de toekomst: De Vries hoopt dat WikiLeaks veel ogen zal openen en uiteindelijk zal leiden tot minder misstanden in de wereld.
Zie hier de uitgesproken column van Leon Wecke, als polemoloog verbonden aan de Radboud Universiteit en vaste columnist van het programma.