De Erkent en Waardeert prijs: ‘Niet alleen toponderzoekers doen geweldig werk’

19 jan 2024

Een prijs voor mensen die een positieve bijdrage leveren op het werk. De Radboud Jonge Akademie Erkent en Waardeert prijs wordt eind deze maand weer uitgereikt. Medewerkers mogen nog collega’s opgeven.

Niet alleen toponderzoekers op waarde schatten, maar ook andere medewerkers die goed werk leveren, dat is een van de doelen van het universiteitsbrede ‘Erkennen & Waarderen’-programma. Om die doelstelling in de praktijk te brengen bedacht de Radboud Jonge Akademie (RJA) de ‘Erkent en Waardeert prijs’.

Wij vinden het belangrijk om ‘academisch succes’ breder te definiëren, en niet alleen erkenning te geven aan collega’s die aan de huidige carrièrenorm voldoen – wat voor wetenschappelijk medewerkers neerkomt op toppublicaties en onderzoeksbeurzen binnenhalen’, legt Daniela Patru uit. Patru is lid van de Jonge Akademie en werkt als coördinator bedrijfsvoering bij bedrijfskunde.

‘We hebben zo veel collega’s op de campus, die geweldig werk doen’, aldus Patru. ‘Zij zijn bijvoorbeeld inspirerende docenten of zorgen voor een positieve werkcultuur op hun afdeling. Of ze zijn de spin in het web, weten alles, waardoor anderen heel efficiënt en effectief kunnen werken.’

Een luisterend oor

De prijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. ‘Vorig jaar waren er 110 nominaties’, gaan Partu verder. ‘Onder de eerder genomineerden waren hoogleraren en promovendi, maar ook secretaresses, lab-technici, roosteraars en docenten. Echt heel gevarieerd.’

De genomineerden vervullen allerlei functies en rollen op de universiteit, maar Patru ziet wel een rode draad in de motieven voor hun nominatie. ‘Heel vaak zie je dat deze mensen echt die extra mile gaan. Ze zijn heel betrokken bij hun collega’s, ze inspireren en motiveren studenten en collega’s. Je ziet dat ze heel geliefd en gewaardeerd zijn. Een nominatie is een mooie manier voor hun collega’s om dat te laten zien.’

Dat blijkt ook uit de verschillende redenen die mensen vorig jaar opgaven om hun geliefde collega’s te nomineren. Een van de gelukkigen was office manager Els van Genne, een van de winnaars. “Els weet overal een oplossing voor, en als ze de oplossing niet weet dan hangt ze net zolang aan de telefoon om de mensen te vinden die het wel weten. Ze maakt altijd tijd voor je als het nodig is, en staat klaar met een luisterend oor en goede raad”, schreven haar collega’s over Van Genne.

Loterij

Medewerkers kunnen tot en met maandag 22 januari een of meerdere collega’s nomineren. Ook collega’s die niet (meer) in dienst zijn van de universiteit, maar wel op de campus werken mogen genomineerd worden. Op dinsdag 30 januari worden er uit de genomineerden zes winnaars getrokken. Patru: ‘Iedereen heeft even veel kans. Daar hebben we bewust voor gekozen.’ De winnaars krijgen een giftcard van 500 euro, waarmee zij mogen doen wat ze zelf willen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!