Cultuur

De Naakte Waarheid haalt 2000 euro op voor concertbezoekers én goed doel

27 feb 2023

Ongeveer 2000 euro. Dat bedrag hebben de studenten van kunstcollectief De Naakte Waarheid afgelopen vrijdag opgehaald bij hun optreden in Merleyn. Het geld werd in eerste instantie verdeeld over de aanwezige bezoekers, maar het grootste gedeelte werd vervolgens aan een goed doel geschonken.

“Geef straks al je geld weg”, schreeuwt zanger Tom Verstappen van kunstcollectief De Naakte Waarheid in de microfoon terwijl het publiek vol enthousiasme de melodie van We Will Rock You van rockband Queen klapt. Op diezelfde melodie had hij al eerder Het is een nacht van Guus Meeuwis en Aan de kust van BLØF gezongen.

Een muzikale avond vol absurdisme en maatschappijkritiek. Zo was het optreden dat de studenten van De Naakte Waarheid afgelopen vrijdag gaven het beste te omschrijven. De drie hielden een avondvullend programma in Merleyn waarbij geld opgehaald werd met verschillende ludieke acts en optredens van muzikanten. Ook was er een veiling waarbij de nodige voorwerpen, waaronder persoonlijke liefdesbrieven van bandlid Jens Bouwman en een zeldzame pokémonkaart, onder de hamer gingen.

Geld weggeven

Het idee achter de avond was dat het ingezamelde geld aan het eind verdeeld zou worden over de aanwezige bezoekers. En het weggeven van dat geld was waarschijnlijk de voornaamste dat de voorstelling uitverkocht was, vertelde Verstappen tegen Omroep Gelderland.

De Naakte Waarheid tijdens hun optreden. Foto: Carmen Kooijmans

Aan de oproep om geld te spenderen wordt flink gehoor gegeven: het publiek geeft gul en tijdens de veiling wordt de prijs voor verschillende voorwerpen flink opgedreven. ‘Ik heb opgezette vlinders gekocht voor 120 euro’, vertelt een van de aanwezige bezoekers. ‘Het is veel geld, ja. Maar ach, het is een mooie manier om iemand anders blij te maken. Dat is ook wat waard.’

‘Het was een soort sociaal experiment’

Maar, zo vertelt bandlid Willem Baltussen, het kunstcollectief had meer in gedachten dan simpelweg geld ophalen en weer uitdelen. ‘Halverwege de avond vertelden we dat we hoopten dat mensen hun geld zouden schenken aan Tweedekants, een organisatie die ervoor zorgt dat geld terechtkomt bij goede doelen die bewezen effectief te werk gaan. Het was een soort sociaal experiment, om te kijken of de bezoekers dat ook daadwerkelijk zouden doen, of dat ze het geld toch zouden houden.’

Altruïsme

In totaal was er, na het wegstrepen van de gemaakte onkosten, ruim 2000 euro te verdelen over de 65 overgebleven bezoekers – 30 euro per persoon dus. De overgrote meerderheid besloot hun aandeel te schenken aan Tweedekants, zeven hielden het bedrag zelf.

Hoogtepunt van de avond was de show die De Naakte Waarheid zelf gaf. Daarbij werden maatschappijkritische nummers afgewisseld met onder andere een geïmproviseerd rapnummer en een minuut stilte voor alle overleden dieren. ‘Al met al was de avond erg geslaagd’, blikt Baltussen terug. ‘Het aansturen op het schenken van het geld aan een goed doel is aardig gelukt. Waar de insteek van tevoren heel kapitalistisch was, hebben we tijdens de avond toch ook de altruïstische kant in mensen naar boven weten te halen.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!