De ochtend beginnen met jumping jacks: welkom bij de Radboud Day Start

19 apr 2021

Een workout, een lezing over studiegedrag en geklets in breakout rooms. Dat is in een notendop het programma van de Radboud Day Start, een nieuw initiatief van de Radboud Universiteit. Met de dagstart wil de universiteit de coronablues onder studenten doorbreken.

Het is iets na negen uur ’s ochtends als fitnessinstructeur Bart-Jan me in beweging maant. Ik sta tussen bed en bank in mijn eigen kamer. Uitvalspassen. Jumping jacks. Kom op jongens! Met mij springen zo’n 35 studenten zo goed en kwaad als het kan mee. ‘Dit is beter dan Red Bull’, zegt Bart-Jan enthousiast.

Ik heb me aangemeld voor de dagstart, een initiatief van de Radboud Universiteit. De bedoeling is dat we door in beweging te komen de rest van de dag productiever te zijn.

Planning

Als de fitnessinstructeur van het Radboud Sportcentrum na vijftien minuten bedankt voor het meedoen, verschijnt onderwijspsycholoog André Baars in beeld. Hij vertelt over uitstelgedrag en hoe je dit moet voorkomen, bijvoorbeeld door een planning te maken. ‘Heel herkenbaar, ik ga deze tips zeker meenemen’, zegt een van de deelnemers na de lezing via Zoom. Ik knik instemmend. Het valt niet mee om jezelf elke ochtend op te laden voor een dag in de digitale wereld.

De dagstart was oorspronkelijk een idee van de Faculteit der Managementwetenschappen (FdM). Beleidsmedewerker Floortje Krebbers schrok eind vorig jaar van de signalen van met name internationale studenten. Over hoe moeilijk ze het vonden een ritme te vinden of gemotiveerd te blijven. En hoe lastig het is om thuis vanachter je computer onderdeel te zijn van de universiteitsgemeenschap. ‘Daar wilden we iets aan doen’, vertelt ze.

Tijdens een wandeling met collega’s werd de dagstart bedacht. ‘Ik wil dat studenten het gevoel hebben dat de universiteit helpt in coronatijd. Dat we één geheel zijn en niemand laten vallen’, aldus Krebbers.

Fijne sfeer

In eerste instantie deden alleen managementstudenten mee aan het initiatief. De opkomst was niet groot, maar het enthousiasme onder de deelnemers wel. Daarom besloot de universiteit, in samenwerking met de nieuwe coördinator studentenwelzijn, de dagstart over de hele universiteit uit te rollen.

Vandaag vindt de derde dagstart plaats. Vier keer in de week kunnen studenten aansluiten: tweemaal om negen uur ’s ochtends en tweemaal om half een ’s middags. Het programma kent drie vaste gangen: een fitnesssessie, gevolgd door een lezing over studiegedrag en breakout rooms. Daar kunnen studenten de rest van de dag op reflecteren.

‘Studenten vinden het fijn om met elkaar te praten’

Na afloop is Sophie van Lith van studievereniging ESV, die het geheel aan elkaar praatte, ‘positief verrast’. ‘Ik had in eerste instantie mijn twijfels, maar ik had onderschat hoe de dagstart door de deelnemers gewaardeerd wordt.’ Ze is met name fan van de breakout rooms op Zoom. ‘Daar heerste een hele prettige sfeer. Je merkt dat studenten het fijn vinden om met elkaar te praten.’

Als ik mijn laptop dichtklap, merk ik scherper te zijn dan normaal. Waar ik er normaal even over doe om op gang te komen, werken mijn hersenen nu op volle toeren. De rest van de dag doe ik meer aan mijn scriptie dan ik in weken gedaan heb.

Voorlopig loopt de dagstart tot aan de meivakantie. Volgens Krebbers is de kans groot dat het programma daarna een vervolg krijgt. ‘Als er vraag naar is, gaan we door.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!