De Refter getest (3): de veganist

29 mrt 2019

De vernieuwde Refter is open en het loopt storm. Vox test deze week of de pretenties - 'uniek voor de regio' en 'een divers en mooi aanbod' - zijn waargemaakt. Vandaag: de veganist speurt tussen al het eten naar plantaardige opties.

Waar te beginnen?

De saladebar is natuurlijk altijd een goede optie, maar ligt ook wel erg voor de hand. Bij dezelfde counter verkopen ze broodjes gegrilde groente met hummus, net als vroeger, en die blijken bij navraag veganistisch te zijn, al staat er ‘vegetarisch’ op. Ook voldoet een van de soepen aan het criterium, en is er een tosti zonder kaas en vlees.

Is dat niet een beetje saai?

Klopt, maar tijdens de gewone doordeweekse lunch kan het niet altijd feest zijn, zeker zo vlak na het weekend. Het aanbod aan ongezondere dingen lonkt wel. Er is een veganistische pizza verkrijgbaar, en in de burgertent prijkt er op het menu ook een exemplaar dat mensen die vlees en kaas hebben afgezworen kunnen eten. Er is zelfs een veganistische cheeseburger. Waar het op veel plekken zo is dat je met veel moeite een broodje met groente of pindakaas kunt krijgen, heb je hier gewoon opties. Een prettige gedachte.

Maar is het ook lekker?

Om heel eerlijk te zijn: de tosti belooft meer dan hij waarmaakt. Het is wel iets dat ik vaak mis als ik veganistisch wil eten, en ik had toch gehoopt dat er iets anders op zou zitten dan, wederom, hummus en gegrilde groente. De groente is niet gekruid, lijkt het, en de tosti is erg droog. De soep, kruidensoep, is nogal flauw en vult niet echt. Het is een ervaring zoals in de ouderwetse refter, en dat past niet helemaal meer bij het nieuwe interieur.

Een negatieve ervaring?

Nou, niet onverdeeld. Het is heel fijn om uit meerdere dingen te kunnen kiezen en vandaag koos ik ook wel echt voor de iets magerder variant van een lunch in de huidige Refter. Natuurlijk zou het leuk zijn als het lekkerder was geweest. De sandwichcounter mag iets meer experimenteren met wat er allemaal kan met vegan eten. Men lijkt nog iets te veel te denken in termen van ‘wat eet je dan wel?!’.

Maar niet getreurd dus.

Voor mensen die vlees en zuivel weigeren omdat ze duurzamer willen leven, is de nieuwe Refter een oase. Gratis kraanwater, met daadwerkelijk glazen in plaats van plastic bekers, papieren rietjes, en extra kosten voor wegwerpmateriaal (bij de pizzatent): er is een hoop verbeterd. Daarnaast heb ik eerder al eens van de veganistische pizza geproefd en die is erg lekker. Ook de ramen kan gemakkelijk veganistisch, als je het ei weglaat. Volgende keer kies ik gewoon weer iets anders.

En het toetje?

Bij de espressobar kun je standaard twee veganistische zoetigheden krijgen, vertelt de verkoopster achter de balie. Af en toe brownies, nu een granola bar en een vegan bar. Ik kies voor het laatste en het valt absoluut niet tegen. Pinda’s, kokos, cacao, en het vult nog ook. Kopje koffie erbij, en ik ben de droge tosti vergeten.

Al met al?

Heel veel beter dan wat het was, maar het is nog wel goed opletten dat je niet, zoals ik, in de hummus-met-groenten-val trapt.

3 reacties

 1. Fokko schreef op 29 maart 2019 om 20:15

  Ik snap dus helemaal niks van die veganisme hype. Vroeger ging de man op jacht met zijn knots en pijl en boog om op dieren te jagen zodat wij ons konden voeden. Oftewel we hebben vlees blijkbaar nodig want waarom ging die oermens anders op pad om op dieren te jagen. Kun je zien hoe ver wij verwijdert geraakt zijn van de natuur. Daar komt bij dat het ons met die klimaatdrammers eigenlijk op gedrongen word om geen vlees meer te gaan eten. Het zijn net jehova getuigen die zo opdringerig te werk gaan. Laat mij lekker mijn biefstukje eten en laat mij met rust.

  • Be nice schreef op 30 maart 2019 om 14:56

   Je snapt dat jagers ook wel eens pech hadden en soms ook moesten doen met een plantaardig dieet. Ze konden het wellicht iets langer houdbaar maken het te zouten, maar ze hadden nog geen fijne vriezers. En ja, vlees is over het algemeen een handig voedingsproduct, relatief veel calorieën en veel eiwitten. Onze huidige vleesconsumptie staat echter in geen enkel verhouding tot hoe het vroeger was (dus ja in die zin zijn we ver verwijderd van de natuur, maar is dat erg?). Ons lichaam heeft echt niet elke dag vlees of dierlijke producten nodig en met de huidige technologieën kunnen we het zelfs helemaal zonder doen als je over de juiste informatie beschikt (ik raad het mensen af om zonder enige kennis veganist te worden, serieuze tekorten liggen dan op de loer). Moeten we vaccins ook maar afschaffen, omdat het niet ”natuurlijk” is? Ik neem aan dat je ook niet voor je biefstukje gejaagd hebt (tenzij je in een supermarkt lopen als ”jagen” beschouwd). En ik ben echt niet zo iemand die vind dat iedereen strikt vegetarisch of veganistisch moet worden, maar is een beetje minder vlees echt zo erg? Probeer eens een Indiase curry of linzen met cajunkruiden. Feit is dat de vleesindustrie ontzettend vervuilend is en dat we met de huidige bevolkingsaantallen ons dieet zullen moeten veranderen, omdat we anders de planeet met de dag minder leefbaar maken voor de mens (en ik vind een massale genocide nogal inhumaan).

   Overigens probeer je niet zo persoonlijk aangevallen te voelen als er sommige mensen zeggen dat ze vegetarisch en veganist zijn. Ze gaan je echt niet ineens dwangvoeding geven.

   p.s. Niet zo relevant maar er zijn interessante dingen gepubliceerd over hunter-gatherer bands, waaruit blijkt dat ons zwart-wit beeld van de machomannen die op een mammoet jagen en de vrouw thuis voor de kindertjes zorgt, niet helemaal klopt (het klopt dat mannen natuurlijk vaker op groot wild jaagden en vrouwen een iets belangrijke rol hadden bij het opvoeden van kinderen, maar zoals ik al zei het is minder zwart-wit dan je zou denken). Wellicht leuk om een keer te checken.

   Een fijne dag nog!

  • Vraag schreef op 30 maart 2019 om 17:24

   Geachte Fokko,

   Ik vermoed dat u meestal uw vlees in de supermarkt koopt. Dat is volgens mij ook niet heel natuurlijk of zie ik dat verkeerd? Dat de oermens iets deed betekent niet dat wij dat nog moeten doen. Ik neem ook aan dat u niet meer in grot woont, want een huis is toch een stuk comfortabeler, ondanks dat het niet natuurlijk is.

   Mag ik u er daarnaast op wijzen dat het gemiddelde Nederlandse dieet teveel vlees bevat puur bekeken vanuit voedingstoffen die ons lichaam nodig heeft. Dus uw voedingstoffen argument gaat maar gedeeltelijk op. En dan negeer ik nog het feit dat een vegetarisch of veganistisch dieet alle voedingstoffen bevat die een mens nodig heeft.

   Daarnaast levert de productie van vlees relatief weinig calorieën voor de hoeveelheid dingen die we er moeten in stoppen, zoals land en water. Ik kan ook nog een verhaal afstekken over de diervriendelijkheid van ons modern manier van vleesproductie of de ziektes zoals de Q koorts, maar daar zal ik u niet mee lastigvallen.

   En zult nu waarschijnlijk denken dit ik een veganist/vegetariër ben, maar ik eet net zoals u vlees. Ik heb hier geen diepzinnig reden voor en ik probeer het ook niet goed te praten met een slecht verhaal over de oermens of de natuur. Ik vind het gewoon lekker om te eten, maar ik probeer het de afgelopen jaren wel minder te eten met vooral de twee vorige alinea’s in gedachten.

   Dus waarom reageer ik op uw bericht? Het artikel gaat over een aantal vegetarisch en veganistisch gerechten die worden verkocht in de refter naast alle vleesgerechten. U verliest helemaal niets door het feit dat de refter ook wat andere gerechten verkoopt. Laat vegetariërs en veganisten vooral eten zoals zij willen eten en laat ze (zoals u ook graag wil) vooral met rust.

   Mag ik u daarnaast aanraden, als u het nog niet eet, om is een keer vegetarisch of veganistisch te eten? Niet alle gerechten zijn natuurlijk een succes, maar ik heb geleidelijk gerechten gevonden die ik net zo lekker vind als mijn vleesgerechten.

   Met vriendelijke groet,
   Vraag

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!