De vernieuwde Refter heet voortaan… de Refter

25 feb 2019

De Refter blijft de Refter heten. Deze week gaat het personeel proefdraaien met groepjes studenten en medewerkers, begin maart gooit het vernieuwde food court-restaurant de deuren open voor iedereen.

Als je maanden bezig bent met de vernieuwing van de Refter, als je alleen nog maar denkt in fonkelnieuwe food courts, dan is het logisch dat er een moment komt waarop je je afvraagt of ‘de Refter’ nog wel een passende naam is, stelt Gerben Smit. Maar de baas van het Facilitair Bedrijf kan alle sceptici op de campus geruststellen: de Refter wordt niet omgedoopt tot ‘Food court’ of ‘Radboud Restaurant’. Het blijft de Refter. ‘Omdat iedereen die naam kent’, verklaart hij. ‘Het is gewoon goed.’
De naamsverandering, waar zelfs het college van bestuur en de Dienst Marketing en Communicatie over mee dachten, is daarmee van de baan.

Mama Maria’s

Bínnen die goeie ouwe Refter worden wel nieuwe namen geïntroduceerd. Elk van de zes ‘eilandjes’ krijgt een eigen aanduiding. Bij Panama kun je terecht voor koffie, koek en ontbijt. Sousa heeft soep, broodjes en salades. Angus nr 5 serveert grillgerechten, burgers en friet. Deli Tiger is de Aziatische afdeling en Mama Maria’s staat voor pizza’s en ovenschotels. Wie hecht aan de klassieke warme Reftermaaltijden, loopt naar Craft.

‘Vroeger kwamen hele gezinnen eten bij de Refter’

Eind deze week mogen de eerste gasten bij de Refter naar binnen. ‘We gaan proefdraaien met kleine groepjes’, vertelt Smit. De medewerkers hebben dan al droog geoefend met de apparaten die allemaal fonkelnieuw zijn. ‘Ovens, friteuses, binnenbarbecues. Onze mensen moeten ze eerst leren kennen.’ De collega’s die de koffie serveren, krijgen allemaal een cursus barista, zodat ze van die leuke hartjes in het cappuccinoschuim kunnen maken. De keuze in verschillende soorten koffie en thee is straks enorm, belooft Smit.

Bouwvakkers

Het Facilitair Bedrijf nodigt zelf de studenten uit die als testpanel gaan fungeren. Ook de bouwvakkers, die al maanden onder het Refterdak werken, mogen een dagje proefkonijn zijn. Smit hoopt dat de Refter een week later voor iedereen de deuren kan openen. De officiële opening is op dinsdag 26 maart. De dagen eromheen zijn er themadagen. Zo is er bijvoorbeeld Meet the World, een avond waarop recepten worden gekookt die (internationale) gasten zelf aandragen.
‘Omdat we voortaan elke avond tot acht uur open zijn, nodigen we op vrijdagavond 29 maart ook de buurt uit’, zegt Smit. ‘Vroeger kwamen hele gezinnen eten bij de Refter.’

Het nieuwe concept is zo bijzonder, zegt hij, dat hij ervan uitgaat dat die buurtbewoners terug zullen komen. ‘Wat wij hebben neergezet, is uniek voor de regio Nijmegen. Mensen kennen de Refter echt niet meer terug.’

Eerder maakte het Facilitair Bedrijf al bekend dat er in het restaurant een ‘studeeromgeving’ komt met 150 plekken en dat er een terras verrijst aan de kant van het Berchmanianum. Het aanbod vegetarische en veganistische maaltijden wordt uitgebreid. Vóór de verbouwing, die in de zomer van 2018 begon, hadden bezoekers slechts de keuze uit drie warme maaltijden, waarvan één zonder vlees. De pannenkoek, zo zegt Smit toe, blijft in het assortiment.

8 reacties

  1. I. Tijsse Klasen schreef op 25 februari 2019 om 09:57

    Ik zou graag willen weten hoeveel aandacht er is voor allergeneninformatie. Dit is o.a. zeer belangrijk voor de medemens met voedselallergieën. In de oude structuur van de Refter moest je maar hopen dat er toevallig iemand in de keuken aanwezig was die wist wat er in de maaltijd zat aan allergenen. Ik mag hopen dat dat, ook gezien de huidige wetgeving, nu duidelijk staat aangegeven bij de verschillende gerechten en dat deze informatie ook klopt..

  2. Piet schreef op 25 februari 2019 om 11:45

    Ik ben het helemaal met Tijsse eens. Juist die onduidelijkheid en/of het soms niet kloppen heeft ervoor gezorgd dat ik al al lang niet meer in de Refter ben gaan eten.

    Verder: Panama, Angus, Deli Tiger, Mama Maria, Craft en Sousa,
    Het doet allemaal wat denken aan Poeha..

    Wel fijn dat de uitspanning “Refter” blijft heten.

  3. Joep schreef op 25 februari 2019 om 12:23

  4. Ank schreef op 25 februari 2019 om 13:42

    ‘Omdat we voortaan elke avond tot acht uur open zijn’

    Zaterdag en zondag dus ook! 🙂

  5. stamgast schreef op 25 februari 2019 om 14:46

  6. Dinja schreef op 25 februari 2019 om 19:02

    Ik sluit me aan bij de opmerkingen over de allergenen. Heb er meerdere keren naar gevraagd in mijn medezeggenschapstijd, maar het kwam nooit echt van de grond. Ik ben daardoor ook wel eens echt ziek geworden van het eten daar, maar er werd gezegd dat het moeilijk was vanwege de versheid. Hoop dat het er nu meer aandacht aan besteed wordt!

  7. 1 schreef op 22 maart 2019 om 00:39

    Jesus Maria 9€ Voor een Pizza. Voor wie is de nieuwe Refter? Voor studenten? Ik wil gewoon elke dag zorgeloos een maaltijd kunnen eten zonder bankroet te gaan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!