Debat over duurzaam voedsel

02 apr 2012

Duurzaam voedsel wint niet alleen aan populariteit, door allerlei factoren wordt het ook steeds voordeliger om duurzaam te verbouwen en te gebruiken. Maar hoe zorg je ervoor dat regionaal voedsel een stevigere positie in de markt kan innemen? En is dat überhaupt wel haalbaar?

Het zijn die vragen die tijdens het eerste debat van de Uitgegeten?-reeks aan bod zullen komen. Op woensdag 18 april gaan daarover onder anderen hoogleraar Duurzame Ontwikkeling Jan Jonker en filosoof en boer Jan Huijgen in debat.

debat

 

Uitgegeten?
De toekomst van duurzaam eten

Na de succesvolle Voedselrevolutie organiseert stichting Landwaard in 2012 in samenwerking met LUX een nieuwe verdiepende debatreeks over duurzaam eten:Uitgegeten? Onderwerpen die in de reeks aan de orde komen zijn de nieuwe voedselketenstadslandbouwde waarden van het land en ter afsluiting een expertmeeting over een klimaatneutrale voedselketen in eigen regio. Alle debatten zijn gratis toegankelijk. Op woensdag 18 april om 20.00 uur trappen we af met het debat ‘De nieuwe voedselketen’.
  

De nieuwe voedselketen

Eten doen we allemaal en het liefst ook duurzaam. Echter weet de consument vaak niet waar zijn voedsel vandaan komt, wat er in zit en hoe het bewerkt is. Een belangrijk onderdeel in de verduurzaming van onze voedselvoorziening is dan ook het herstellen van de relaties tussen consument en producent. Een groter aandeel van regionale producten in ons dagelijks eten, en dus het verkorten van de voedselketen, lijkt daarvoor noodzakelijk. Echter ontbreekt ondanks steeds meer initiatieven de definitieve doorbraak van het regionale product.

In het debat ‘De nieuwe voedselketen’ wordt ingegaan op de vraag hoe regionaal eten een sterkere positie in de voedselketen kan krijgen. Kan met regionaal eten de voedselketen verduurzaamd worden? Is regionaal eten wel een haalbaar ideaal? Waar liggen nog onbenutte kansen? Wie hebben de macht om wat te veranderen? En hoe kunnen wij als consument bijdragen aan het slagen van het regionale product? 

Sprekers:
·         Jan Jonker (hoogleraar Duurzaam Ondernemen en nr. 11 op de lijst van meest duurzame Nederlanders),
·         Frans Fredrix (voormalig directeur Superunie BV en voorzitter bij inkooporganisatie MAXXAM),
·         Jan Huijgen (filosoof, boer en winnaar van de prestigieuze Sicco Mansholtprijs),
·         Jeroen Gosse (regio-ambassadeur ministerie van EL&I).
 

woensdag 18 april | LUX zaal 7 | aanvang 20.00 uur | entree gratis | kaarten bestellen kan via de website van LUX

Ook interessant, maar niet in LUX. CASA-symposium: MOMENTUM An Impulse for Common Sense in Green Architecture. Klik hier voor meer informatie.

LUX                                            
Mariënburg 38-39 Nijmegen                
www.lux-nijmegen.nl                
LUX reserveringen en kassa                                         
Ma. t/m vr: 14.00-22.15 uur.           
Za en zo: 11.00-22.15 uur.  
Telefoon: 0900 589 46 36                                    
Telefoon: of 0900 LUXINFO                  
(euro 0,25 p.m.)                 

VillaLUX
Oranjesingel 42 Nijmegen
www.lux-nijmegen.nl
VillaLUX reserveringen en kassa  
Ma t/m za: 16.30-22.00 uur. 
Zo: 11.30-22.00 uur.     
Telefoon: 0900 589 46 36    
Telefoon: of 0900 LUXINFO
(euro 0,25 p.m.)        

 

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!