Demonstranten bezetten tweede verdieping Erasmusgebouw; twee personen opgepakt

27 mei 2024 ,

Een twintigtal demontranten hebben de tweede verdieping van het Erasmusgebouw bezet. Ze blokkeren de entree van een onderwijsruimte en hebben de ramen afgeplakt met aluminiumfolie. Ook heeft de politie twee demonstranten opgepakt.

Zo’n twintig pro-Palestina-demonstranten hebben vanmiddag de tweede verdieping van het Erasmusgebouw bezet. De demonstranten, die hun gezicht hebben bedekt, blokkeerden de entree van de onderwijsruimtes en plakten de ramen af met aluminiumfolie. Daarna gingen ze op de grond zitten.

Even daarvoor zijn in de fietsenkelder van het Erasmusgebouw twee demonstranten meegenomen door de politie. Volgens een beveiliger van de universiteit waren zij bezig met een graffitispuit de camera’s af te dekken, zodat andere demonstranten ongezien konden binnenkomen. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat beveiligers twee demonstranten staande hebben gehouden, waarna ze de hulp van de politie hebben ingeschakeld. Daarna zijn de demonstranten gearresteerd.

Liberated zone

Na een korte protestmars langs het Berchmanianum begaven de demonstranten zich vanmiddag naar de zij-ingang van het Erasmusgebouw. Daar stonden verschillende beveiligers hen op te wachten, maar zij lieten de demonstranten naar binnen lopen.

Nadat zo’n 150 studenten en een aantal medewerkers in het Erasmusgebouw waren, riep een woordvoerder om dat er ‘a new liberated zone on campus’ is. Hij vertelde dat een kleine groep demonstranten de tweede verdieping van het gebouw hebben bezet.

Zo’n twintig personen waren even daarvoor al met rugzakken en gezichtsbedekking het Erasmusgebouw naar binnen gegaan, om de tweede verdieping te bezetten. Ze zijn van plan te blijven zitten tot het college van bestuur de banden met Israëlische universiteiten verbreekt.

Om de bezetters te steunen, houden de andere demonstranten een tijdelijke sit-in op de gelijkvloerse verdieping van het Erasmusgebouw. ‘Het college van bestuur moet de banden met genocide doorknippen’, roept een woordvoerder om. ‘Laat de bezetters weten dat we aan hun kant staan. We vragen jullie om een sit-in te houden en vredevol te blijven zitten.’

Rode lijn

In vleugel 2 van het Erasmusgebouw kunnen door de bezetting momenteel geen colleges plaatsvinden. ‘Ik kan niet bij het lokaal komen waar op dit moment het college Interculturele communicatie plaatsvindt, vertelt Fleur, derdejaars student communicatiewetenschappen. ‘Ik heb geen mailtje of roosterwijziging gekregen, dus ik heb mijn docent zojuist een bericht gestuurd om uit te leggen wat er aan de hand is. Ik hoop dat het ok is, want je mag maar één of twee colleges missen.’

Eerder had het college van bestuur laten weten de demonstranten te gedogen zolang het onderwijs en onderzoek niet door de acties in het gedrang komt. Die rode lijn lijkt nu overschreden. Of dit betekent dat het college van bestuur de demonstranten uit het gebouw wil laten verwijderen, is echter niet duidelijk. ‘We zijn nog aan het uitzoeken wat er precies aan de hand is’, zegt een universiteitswoordvoerder desgevraagd.

Actievoerders gebruiken aluminiumfolie om de ramen aan de zijkant van een onderwijsruimte te bedekken. Foto: Johannes Fiebig

Een actievoerder kijkt naar buiten vanuit de onderwijsruimte. Foto: Johannes Fiebig

Op de begane grond wordt een support-demonstratie gehouden met verschillende speeches. Foto: Johannes Fiebig
Op de begane grond wordt een support-demonstratie gehouden met verschillende speeches. Foto: Johannes Fiebig

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. groet uit het ESC schreef op 27 mei 2024 om 13:36

    Ik zit nu in het Erasmus Studiecentrum en hier is niks bezet. Volgens mij halen jullie de 1e en de 2e verdieping door elkaar!

    • Ken Lambeets schreef op 27 mei 2024 om 13:43

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!