Demonstranten houden sit-in in Maria Montessorigebouw; politie bezoekt kamp

22 mei 2024 ,

Nog geen uur nadat de Radboud Universiteit een lijst met samenwerkingsverbanden publiceerde, hielden pro-Palestinademonstranten een sit-in in het Maria Montessorigebouw.

Zo’n vijftig demonstranten verzamelden zich woensdag tijdens de lunchpauze bij het tentenkamp naast het Maria Montessorigebouw. In tegenstelling tot de vorige dagen, hadden ze niet van tevoren aangekondigd wat hun actie zou inhouden. ‘We gaan een sit-in houden’, riep een van de demonstranten door de megafoon. ‘Op een coole plek.’

Kort daarna liep de groep via de fietsenkelder het Maria Montessorigebouw in. Een portier probeerde de actievoerders op de begane grond tevergeefs te stoppen, waarna ze de trap op liepen naar Grand Café de Iris. Daar hielden ze hun sit-in door tussen de lunchende studenten en medewerkers op de grond te gaan zitten. Ze scandeerden leuzen en lieten muziek klinken uit een grote speaker. Twee beveiligers keken van een afstandje toe. Na een klein half uur was het protest voorbij.

Samenwerkingsverbanden

Op haar website had de Radboud Universiteit intussen een bericht gepubliceerd met daarin een lijst van internationale samenwerkingsverbanden. De namen van de Israëlische Tel Aviv University en de Hebrew University staan daar inderdaad tussen, maar dat met die twee instellingen werd samengewerkt, was al bekend. Meer details werden niet gepresenteerd. Ook lopen er een aantal door de Europese Unie gefinancierde onderzoeksprojecten waarin de Radboud Universiteit samenwerkt met andere Israëlische instellingen, zoals het Technion.

Een portier probeert de demonstranten tegen te houden. Foto: Johannes Fiebig

‘Actievoerende medewerkers en studenten roepen op tot transparantie, dat is een waarde die wij onderschrijven’, licht een universiteitswoordvoerder desgevraagd toe. Maar, zegt hij, informatie over de samenwerkingen kan hij niet delen als dat de veiligheid en privacy van individuele wetenschappers zou kunnen bedreigen.

Het verbreken van banden met Israëlische instellingen, zoals de demonstranten eisen, is volgens de woordvoerder op dit moment niet aan de orde. Wel is het de bedoeling om vóór de start van het nieuwe collegejaar een adviescommissie klaar te hebben die samenwerkingsverbanden met andere instellingen op ethische aspecten toetst. Dit kan bijvoorbeeld gaan om mensenrechten of duurzaamheid.

Ook zegt de woordvoerder dat de universiteit aangifte van vandalisme heeft gedaan voor enkele vernielingen op de campus. Volgens de universiteitswoordvoerder werd een ruit van Thomas van Aquino 1 bekrast en is er een rode kleurstift in de vijver bij Erasmus gegooid.

Politie

Na de demonstratie in het Maria Montessorigebouw riep een van de activisten door de megafoon dat de studenten ‘zullen blijven escaleren’. ‘Dit is nog maar het begin’, zeiden zij.

De politie komt een praatje maken in het kamp. Foto: Johannes Fiebig

Even later kwamen twee politieagenten poolshoogte nemen bij het tentenkamp. Ze wezen de demonstranten er onder andere op dat er grenzen zitten aan het blokkeren van de openbare weg. In de protestmars van dinsdag en vrijdag liep de stoet immers een stukje over de Heyendaalseweg, waardoor bussen en auto’s tijdelijk niet door konden rijden.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

6 reacties

 1. Medewerker schreef op 22 mei 2024 om 16:46

  Van mij mogen de demonstranten per direct van de campus worden verwijderd. Ik zeg niet dat je niet mag demonstreren, maar ze zijn al anderhalve week ontiegelijk storend voor de medewerker die gewoon zijn of haar werk wil doen. Er hangt een hele onrustige en ook wel een beetje dreigende sfeer op de campus. Ook mede door hun gedrag en het feit dat er steeds meer tenten worden geplaatst. Ik ga de laatste dagen (voor het eerst in lange tijd) met enige tegenzin naar mijn werk hierdoor.

  • Nathan schreef op 22 mei 2024 om 18:19

   Ik vind dit een erg kortzichtige reactie. Ik snap dat het protest overweldigend is, dat maakt het geen dreigende sfeer. Het was vanaf de eerste dag duidelijk dat dit een vreedzaam protest is en volgens mij hebben deze studenten zelf ook ontzettend goed door dat vreedzaamheid van het protest een positieve invloed uitoefent op het voortbestaan van het protest.

   Ja, het is storend, dat is zeg maar het hele idee. Dat het zo aanwezig is en blijft, dat je er fysiek niet meer omheen kan. En volgens mij is dat ook wel belangrijk, al zou het alleen maar zijn zodat het CvB zich uitspreekt over waarom ze de banden met israëlische universiteiten niet willen verbreken.

   (Dat mis ik trouwens in dit artikel. “Het verbreken van banden met Israëlische instellingen, zoals de demonstranten eisen, is volgens de woordvoerder op dit moment niet aan de orde.” Maar vervolgens geen enkel woord over waarom niet. Het is lastig om de inhoudelijke dialoog aan te gaan over het verbreken van deze banden, als niet duidelijk is waarom één van de kanten dit niet wil.)

  • Andere nedewerker schreef op 22 mei 2024 om 18:50

   Van mij mogen ze gewoon voortdoen waarmee ze bezig zijn. Af en toe hoor je wat gescandeer rond lunchtijd, maar verder zorgt het juist voor een beetje leven en pit op de campus. Ik kan vanuit mijn werkplek het tentenkamp zien en ontiegelijk storend is nogal overdreven.

   Je merkt dat de organisatie zich met passie inzet voor hun idealen, maar dat er onderling echt wel sociale controle is. Dat kan zorgen dat mensen die het niet met ze eens zijn zich oncomfortabel voelen, en het kan dan wat schuren met de omgeving maar dat is ook een beetje het punt van demonstreren hé.

   Demonstreren kan je per definitie niet perfect doen. Het heeft geen zin om te zeggen dat ze wel mogen demonstreren, om dan in dezelfde adem demonstreren af te keuren op basis van jouw eigen interpretatie van wat een acceptabele vorm of context voor demonstreren is.

   We hebben er allemaal wat over te zeggen, over wat wel of niet zou mogen, en kijken met strenge ogen naar ieder individu dat zich aansluit bij zo’n protest. De demonstrant moet vooral de vreedzaamheid zelve zijn, mag niet storend zijn, mag geen grasprietje krenken, moet ruimte maken voor debat, moet vooral ook alles in overleg doen (want de controle moet natuurlijk ten allen tijde behouden worden), moet liefst ook niet in het openbaar demonstreren want niemand moet er last van ondervinden en moet zich eigenlijk ook als een modelburger gedragen. Alleen dan willen we de demonstrant tolereren, al zou die natuurlijk pas écht perfect zijn als die gewoon niet demonstreert.

   Als demonstranten zouden demonstreren op een manier die voor iedereen acceptabel is, dan zou hetgeen waar ze aandacht voor vragen waarschijnlijk niet controversieel genoeg zijn, en demonstreren niet perse noodzakelijk. Burgerlijke ongehoorzaamheid hoort er nu eenmaal bij als de reguliere weg van je uitspreken tegen iets niet lijkt te werken. Case in point: zo goed als elk geslaagd protest in onze geschiedenis. Het is altijd disruptief voor de status quo.

  • Medewerker 2 schreef op 22 mei 2024 om 19:09

   Gelukkig zijn er hele simpele eisen en daarna gaan ze naar huis

 2. Ander soort medewerker schreef op 22 mei 2024 om 19:02

  Van mij mogen de demonstranten nog best een tijdje op de campus blijven. Ik zeg niet dat demonstraties per se lang moeten duren, maar ze zijn pas anderhalve week bezig en eigenlijk gaat het tot nu toe allemaal voorbeeldig. Er hangt nog steeds een hele gezellige en ook wel een beetje activerende sfeer op de campus. Ook mede door hun gedrag en het feit dat er steeds meer tenten worden geplaatst. Ik ga de laatste dagen (zoals al lange tijd) met goede zin naar mijn werk hierdoor.

 3. Medewerker schreef op 23 mei 2024 om 10:57

  Jullie hebben blijkbaar geen problemen met wat de demonstranten allemaal uitvreten???? Dan is het vast ook geen moeite voor jullie om de muren en de letters van het Bergmanianum schoon te poetsen en de rotzooi die de demonstranten veroorzaken en/of nog zullen doen op te ruimen en schoon te maken.
  Ik vind overigens dat gebouwen binnenstormen en met fakkels op het dak gaan staan (allerlei idiote leuzen roepend) en met gezichtsbedekking wel degelijk dreigend over komt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!