Dringende behoefte aan kamers, SSH& wil meer studentenhuizen op de campus

08 okt 2021

Studenten slapen in hotels, op campings of bij medestudenten op de bank. Signalen dat er een dringende behoefte is aan meer studentenkamers waren er al genoeg. Nieuwe cijfers bevestigen dat de kamernood hoog is, ook in Nijmegen. De SSH& wil meer huizen op de campus realiseren.

Het is een tijdje wat rustiger geweest op de Nijmeegse campus, maar de kamernood is terug van weggeweest. Uit cijfers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van kenniscentrum Kences, die donderdag werd gepresenteerd, blijkt dat er een dringend tekort is aan studentenwoningen. Ook in Nijmegen is de markt ‘zeer krap’.

Het landelijk tekort is opgelopen tot 26.500, berekende Kences. De verwachting is dat het aantal uitwonende studenten de komende acht jaar nog eens zal toenemen met 57.000. Als die prognose uitkomt zijn de huidige bouwplannen lang niet voldoende om te voorzien in de extra vraag. Tot 2025 worden namelijk ‘slechts’ 16.500 extra studentenwoningen gebouwd.

Dat in Nijmegen de kamermarkt ‘zeer krap’ te noemen is betekent dat studenten noodgedwongen thuis blijven wonen of uitwijken naar andere steden. Studenten die echt geen kamer kunnen vinden, maar wel in Nijmegen moeten zijn, vertoeven in hotels, op campings of zoeken een andere oplossing.

Niet voldoende

Hoeveel kamers Nijmegen precies tekort komt, is op basis van het rapport van Kences niet te zeggen. De gemeente Nijmegen gaf begin dit jaar al aan dat er zo’n 2.000 studentenkamers bij moeten. De helft daarvan moet studentenhuisvester SSH& voor haar rekening nemen – dat staat in de zogenoemde prestatieafspraken. In 2030 zouden de extra woonplekken gerealiseerd moeten zijn.

Volgens Marco Schoofs, manager strategie en wonen van SSH&, laten de nieuwe cijfers van Kences zien dat die ambitie niet voldoende zal zijn om in de toekomst aan de vraag te voldoen. ‘Wij willen daarom graag meer doen en zullen ook creatiever moeten worden binnen ons bestaande bezit.’

‘Wonen op de campus is voor studenten heel aantrekkelijk’

Op dit moment maakt de SSH& onder meer plannen voor nieuwe complexen aan de Groenewoudseweg – op de plek waar nu de GGD kantoor houdt – en aan de Nieuwe Dukenburgseweg. Op die laatste plek, nu nog een bedrijventerrein, wil de gemeente ruim duizend tijdelijke woningen laten bouwen. Een deel daarvan wordt gereserveerd voor studenten.

Nieuwe locaties

Volgens Schoofs betekent de kamernood dat de SSH& in haar zoektocht naar nieuwe locaties verder zal kijken dan alleen de populaire studentenwijken rondom de binnenstad en de campus. Een complex in Nijmegen-Noord of in Dukenburg ziet de corporatie ook zitten. ‘We hebben als eerste prioriteit het vergroten van de beschikbaarheid voor de studenten en dus zoeken we ook in een ruimere cirkel.’

Tegelijkertijd doet Schoofs een oproep aan de Radboud Universiteit. ‘Wonen op de campus is voor studenten heel aantrekkelijk. Wij hebben vorig jaar Nestor opgeleverd, een prachtig nieuw complex naast het Radboudumc. Wij zouden op de campus graag meer realiseren.’

In het verleden is bijvoorbeeld geopperd dat het Erasmus- en het Spinozagebouw zouden kunnen dienen als studentenhuisvesting. De universiteit heeft daar nog geen knoop over doorgehakt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!