Eikenprocessierups nestelt in steeds meer bomen op de campus

14 jun 2019

Bestrijdingsbedrijven kunnen het grote aantal meldingen over de eikenprocessierups in de regio niet meer aan. De universiteit heeft een eigen dienst die de beestjes met een speciale stofzuiger uit de bomen haalt.

De eikenprocessierups, ofwel Thaumethopea processionea, veroorzaakt veel problemen in Nederland. De Gelderlander kopte deze week dat bestrijdingsbedrijven het werk vaak niet meer aankunnen en dat de wachttijden voor het verwijderen van nesten lang zijn. Ook op de campus neemt het aantal besmette bomen toe.

Brandharen

Het Universitair Vastgoed Bedrijf (UVB) is verantwoordelijkheid voor het onderhouden van de campus en leidt dus de bestrijding van de eikenprocessierups. ‘De rups slaat de campus niet over helaas’, erkent Evelien Ketel, communicatiemedewerker van het UVB. Hoeveel bomen er precies zijn besmet, weet ze niet, maar het UVB krijgt dagelijks meldingen binnen.

Processierups op de campus. Foto: Daniëlle van Dijl

Ketel zegt dat het UVB niet afhankelijk is van bestrijdingsbedrijven die het werk niet meer aankunnen, omdat het vastgoedbedrijf samenwerkt met een vast boomverzorgingsbedrijf en een aannemer voor het groenonderhoud. Die zijn op dit moment druk bezig de nesten van de eikenprocessierupsen weg te halen. Dat heeft prioriteit, want in aanraking komen met het beestje is niet prettig. ‘De rupsen hebben kleine brandharen. Als je in contact komt met die haren kun je jeuk, blaren of zelfs een allergische reactie krijgen’, waarschuwt Ketel.

Stofzuigers

Het UVB verwijdert de nesten de komende tijd volgens de route Houtlaan, St. Annastraat, Erasmuslaan (tot rotonde), Heyendaalseweg en W. Nuyenslaan. Het verwijderen van een rupsennest is een secuur karwei, weet Ketel. ‘Om te voorkomen dat de rupsharen bij het verwijderen van een nest zich door de lucht verspreiden, worden de rupsen weggezogen met speciale stofzuigers. Dat is erg arbeidsintensief is en kost veel tijd.’

Hoe lang de totale eliminatie van de eikenprocessierupsen gaat duren, is nog niet duidelijk. ‘Dat is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid nesten en de drukte op de weg met fietsers en voetgangers’, vervolgt Ketel.  ‘Mensen moeten uit de buurt zijn als het nest weggehaald wordt.’ Het UVB roept studenten en medewerkers op weg te blijven van de bomen waar de rupsen inzitten en nieuwe brandhaarden te melden.

2 reacties

  1. L. Kersten schreef op 20 juni 2019 om 15:39

    Of een wat grotere variatie in boomsoorten. Er staan wel heel erg veel eikenbomen overal.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!