Einde Rubiconsubsidies in zicht

07 apr 2011

Buitenlandervaring is een must voor wie een wetenschappelijke carrière nastreeft. NWO geeft er sinds 2005 subsidie voor: de Rubicon. Van de 29 beurzen die dit voorjaar werden toegekend vielen er twee in Nijmegen: één voor een Radboudiaan die in de VS moleculaire flashgeheugens wil onderzoeken, en een voor een Amerikaan die hier ervaring wil opdoen in de Synthetisch organische chemie. Wie ook zo’n Rubicon wil aanvragen, moet snel zijn: waarschijnlijk wordt de beurs afgeschaft.

Einde buitenlandervaringTwee Rubicontoekenningen, dat lijkt een beetje karig. Maar dat valt wel mee, vinden de rekenaars van de universiteit. ‘Het is maar nét iets onder ons marktaandeel van zeven procent. In eerdere rondes zaten we daar soms ver boven.’ Overigens wordt de Rubiconbeurs na dit jaar afgeschaft. Tenminste: NWO meldt dat de minister nog geen geld heeft gereserveerd om de beurs te continueren. Een veeg teken. Eén Rubicon-indienronde gaat in ieder geval nog door: de aanvraagtermijn daarvan sluit op 1 september.

Subsidie verhoogt je kansen 
Neurowetenschapper Floris de Lange won in 2007 een Rubicon. Hij ging naar Parijs naar het beroemde NeuroSpinlab van Stanislas Dehaene. ‘Bijzonder jammer als de beurs wordt afgeschaft. Het is een heel belangrijke stimulans om bij een buitenlands lab aan te kloppen met een eigen projectvoorstel. Het verhoogt je kansen om te worden aangenomen aanzienlijk. Belangrijke labs verwachten dat mensen hun eigen onderzoek financieren. Natuurlijk kun je ook solliciteren op een openstaand project in het buitenland, maar dat beperkt de keus en vooral je zelfstandigheid.’ De Lange is momenteel junior- prinicipal investigator bij het Donders Institute.

De toekenningen van deze week gingen naar de volgende twee projecten:
Bacteriële en virale infecties: een zoetzure kwestie
Thomas Boltje (University of Georgia, VS) komt twee jaar onderzoek doen bij het Institute for Molecules and Materials.
Bacteriën en virussen zijn in staat het menselijk lichaam binnen te dringen door herkenning van bepaalde suikermoleculen. Dit onderzoek poogt suikers te vinden die bacteriën en virussen kunnen ontmaskeren en onschadelijk maken.

Moleculaire harde schijven
Michal Juriček gaat twee jaar naar de Northwestern University, Mechanostereochemistry (VS).
Dit onderzoeksproject richt zich op het ontwikkelen van nieuwe schakelaars voor flash memories op basis van moleculen. / Iris Roggema

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!