Ergernis intro-rotzooi: ‘Laat studenten in de stad hun eigen troep opruimen’

22 aug 2019

OPINIE - Overal blikjes, pizzadozen en plastic. Nicole Dreves schaamt zich voor de puinhoop in Nijmegen als ze 's ochtends door de stad loopt. Nieuwe studenten zouden bewust moeten worden gemaakt van de puinhoop die ze achterlaten tijdens de intro, vindt ze.

Met trots vertel ik iedereen die het wil horen over het Groene Nijmegen, de oudste stad van Nederland. De Green Capital van 2018. Daar hoort ook de Radboud Universiteit bij, die met zijn diversiteit aan studies en een Green office zo veel doet om de toekomst van de studenten in de dop te verbeteren. Daar wil toch iedereen studeren? Chapeau!

Foto: Valerie Janssen

Echter eens per jaar staat het schaamrood me op de kaken, als ik in de introductieweek door de stad loop. Schaamte, niet om de jubelende sfeer waar de nieuwe aanwas van de universiteit voor zorgt. Ook niet om de groepen met jonkies die door hun mentors worden begeleid, zodat ook zij de mooiste stad van Nederland in hun hart kunnen gaan sluiten. Waarom dan wel?

Plasticzee

Onderweg naar mijn werk op het Keizer Karelplein moet ik me een weg banen door de plasticzee, blikjes en pizzadozen van de nacht ervoor, die door de studenten van de toekomst en hun begeleiders in de stad zijn achtergelaten. Ik spreek een medewerker van DAR die zuchtend staat te kijken naar de enorme berg die in één nacht is ontstaan. Wetend dat hij daar morgen weer staat, voor een nieuwe berg. Wellicht nog groter dan die van vandaag. Ik begrijp heus wel dat in staat van dronkenschap de duurzaamheid nog wel eens wordt vergeten. Dat feesten boven opruimen gaat. Hé, we zijn allemaal jong geweest. Is het niet aan de Radboud Universiteit om hun newbees bij te brengen hoe je de mooiste stad van Nederland ook mooi houdt?

Prikstok

Makkelijker gezegd dan gedaan? Ja ongetwijfeld. Maar waar een wil is, is een weg. Ga in overleg met de studentenverenigingen. Een rondleiding bij zonsopgang in de stad kan vast wel in het programma worden opgenomen. Eerst laten zien hoe mooi de stad is en dan door de afvalberg lopen. Beetje bewustwording tijdens het ontnuchteren kan geen kwaad. Ontgroeningsactiviteit van de dinsdag: vrijwilliger zijn bij de DAR. Prikstok in de hand en de stad opruimen. Studenten zullen geprezen worden door alle stadsbewoners. Verder is het vast wel mogelijk om statiegeld op die plastic bekers te laten zetten door de horeca van Nijmegen. We blijven ten slotte Nederlanders en studenten komen altijd tekort. Geld gooien we niet op straat.

In de Green Office op de Radboud Universiteit kunnen ze hier vast een prachtidee voor bedenken. Zo’n idee dat het landelijke nieuws haalt, omdat de introductie van Nijmegen de eerste cradle-to-cradle-intro van Nederland is geworden. Zou dat niet heerlijk zijn?

Nicole Dreves woont in Bemmel en gaat elke dag naar haar werk in Nijmegen

1 reactie

  1. R. de Graaf schreef op 23 augustus 2019 om 22:31

    Ondanks dat Nicole wel een punt heeft, vraag ik me dan toch af of ze ook een opiniestuk in de Gelderlander heeft gezet na de Vierdaagsefeesten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!