FNV nieuwe grootste partij in de Ondernemingsraad

25 jun 2019 ,

FNV is nipt de grootste partij bij de ondernemingsraadverkiezingen. Huidig voorzitter Bernadette Smelik van lijst AUB is opnieuw verkozen, maar wil het voorzitterschap volgend jaar overdragen.

Met acht zetels springt vakbeweging FNV over de lijst Algemeen Universitair Belang (zes zetels). Zij worden op afstand gevolgd door de Vakbond voor de Wetenschap (VAWO) met drie zetels, en promovendi-partij PON, en Temporary Academic Personnel RU (TRAP) met twee zetels.

De opkomst voor de ondernemingsraadverkiezingen was 35,9 procent. In totaal hadden 35 kandidaten zich verkiesbaar gesteld voor 21 zetels. De uitslag is nog niet definitief en wordt nog gecontroleerd.

Goede lijst

‘Ik ben heel blij dat we met onze FNV-fractie acht zetels hebben behaald’, zegt Nico ten Brink, na de bekendmaking van de uitslag vanmiddag in het Cultuurcafé. ‘Dat betekent dat we ons goed kenbaar hebben gemaakt. Ik denk dat we een goede lijst hadden. Er zijn drie nieuwe mensen bij gekomen. Wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk personeel vullen elkaar goed aan op onze lijst.’

Huidig OR-voorzitter Bernadette Smelik toont zich niet verrast dat vakbond FNV de nieuwe grootste partij is in de raad, ten opzichte van haar eigen partij AUB. ‘Door Woinactie en nu met het rapport van de commissie-Van Rijn is FNV erg zichtbaar geweest.’ Bovendien had AUB dit jaar geen kandidaat op de lijst van Radboud Services, wat volgens Smelik mogelijk stemmen scheelt.

Smelik is sinds 2014 voorzitter van de Ondernemingsraad, maar kondigt aan dat stokje te willen overdragen. Het voorzitterschap neemt ze nog één jaar op zich, om haar opvolger te kunnen inwerken. De zittingstermijn van twee jaar is ze van plan uit te dienen, zij het dus niet meer als voorzitter. ‘Daar voel ik me toe verplicht.’

Fout

Vandaag was niet alleen de uitslag van de Ondernemingsraadverkiezingen, maar ook die van de facultaire Onderdeelcommissies. Bij de letterenfaculteit gingen die verkiezingen de mist in door een administratieve fout: de naam van één kandidaat op de lijst was verkeerd geschreven. De verkiezingen zijn daarom ongeldig verklaard. Van 1 tot en met 12 juli vinden er nieuwe verkiezingen plaats.

Meer lezen over Medezeggenschap? Bekijk dan ons dossier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!