Opinie

Geen Radboud Rocks in 2024: ‘Het einde van een mooie traditie’

25 jan 2024

OPINIE - Het is jammer dat Radboud Rocks dit jaar niet wordt georganiseerd, vindt student Communicatiewetenschap Giovanni Meijer. 'Wellicht is dit nu eenmaal de gang van zaken aan een moderne universiteit: jaarlijkse tradities maken plaats voor wollige Erkennen-en-Waarderendocumenten.'

Een mooie Radboud-traditie is voorlopig voorbij: na een uiterst succesvolle editie in 2023 wordt Radboud Rocks in 2024 niet meer georganiseerd. Het besluit lijkt zwijgend te worden geaccepteerd. Dat het nieuws tijdens een tentamenperiode naar buiten kwam, zal het bestuur niet ongelukkig zijn uitgekomen.

Dat het informele verjaardagsfeestje van onze universiteit dit jaar niet wordt georganiseerd, wordt bij navraag in mijn omgeving met een combinatie van verbazing en teleurstelling ontvangen. ‘Oh, dat is jammer’, gevolgd door een aantal leuke anekdotes over het festival. De een heeft een nieuwe muzieksmaak ontdekt, de ander is bij het genot van een drankje door een docent overtuigd om zich in te schrijven voor zijn vak, en iedereen kent wel een koppel dat daar zijn eerste date had.

Oude kerstpakketten

Het zal dan ook niemand verbazen dat festivals bijdragen aan gevoelens van saamhorigheid en het vormen van een collectieve identiteit. Met deze kennis in het achterhoofd zou het besluit een nare nasmaak moeten hebben voor een universitaire gemeenschap die al enkele jaren juist worstelt met zijn identiteit.

‘Het is niet de eerste keer dat de universiteit leuke initiatieven de nek omdraait’

Maar het is niet de eerste keer dat de universiteit initiatieven die soortgelijke gevoelens oproepen de nek om heeft gedraaid. Enkele medewerkers zullen bedroefd terugdenken aan de oude kerstpakketten die ze, met plezier, onhandig naar huis toe moesten fietsen. Net als Radboud Rocks kon dat pakket rekenen op zijn jaarlijkse (soms terechte) kritiek, maar velen konden zich weer even kind voelen bij het jaarlijks uitpakken van een ‘weer-niet-Playstation’.

Kopenhagen

Wellicht is dit nu eenmaal de gang van zaken op een moderne universiteit. Jaarlijkse tradities maken plaats voor wollige erkennen-en-waarderendocumenten. Deze documenten zijn immers vele malen goedkoper met de komst van ChatGPT. Enkel de voorrijkosten van de leaseauto’s van het college van bestuur krikken de prijs een beetje op.

Gelukkig is er nog geen nieuws over het verdwijnen van het introfestival voor eerstejaarsstudenten en het Radboud Services Festival voor het ondersteunend personeel. In de tussentijd kunnen de docenten en de ouderejaars zich laten overplaatsen naar de Universiteit van Kopenhagen voor het jaarlijkse KU festival; de afkorting komt mij in ieder geval al bekend voor.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

4 reacties

 1. Hunk van de maand schreef op 25 januari 2024 om 15:43

  100% mee eens. Dit besluit is tekenend voor de RU anno 2024: beeldvorming naar buiten krijgt voorrang boven een aangename, hechte universitaire gemeenschap. Zie ook de bizarre greenwashcampagne van de uni, met peperdure reclamespotjes op de NPO.

  Radboud Rocks, je bent nodig!

 2. Oudstudent schreef op 25 januari 2024 om 18:37

  Herinneren we het introfestival in Duitsland nog? Dat werd ivm corona ook helaas een jaar uitgesteld, om vervolgens definitief geschrapt te worden. Jammer

  • Ook oud-student schreef op 26 januari 2024 om 11:50

   Het is maar beter dat dat geschrapt werd. De originele weekenden (ja ik weet het, heel lang geleden) waren echt heeeeel veel leuker!

  • Oudere oudstudent schreef op 26 januari 2024 om 13:47

   De “oude” intro-weekenden waren inderdaad geniaal.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!