Weinig feestelijkheden in 2024: Streep door Radboud Rocks en Dies Natalis

22 jan 2024

Geen Radboud Rocks, geen Dies Natalis, en ook geen Radboud Café tijdens de Vierdaagse. 2024 belooft een stuk minder feestelijk te worden dan voorgaande jaren. Na het eeuwfeest maakt de universiteit 'een pas op de plaats': om zich te bezinnen op de toekomst en geld te besparen.

Radboud Rocks, het voorjaarsfestival van de universiteit, gaat dit jaar niet door. Dat bevestigt directeur Marketing & Communicatie Pim van Zanen tegenover Vox. Ook laat de universiteit de viering van haar 101ste verjaardag, in oktober, aan zich voorbij gaan. Er is dus géén Dies Natalis.

Na het eeuwfeest van vorig jaar, waarin zowel in de lente als in de herfst een feestweek werd georganiseerd, wil de universiteit een pas op de plaats maken. Ook het Radboud Café tijdens de intocht van de Vierdaagse gaat dit jaar niet door.

Inflatie

‘We willen het rustiger aan doen. Dat geeft ons de ruimte om na te denken over de toekomst’, zegt Van Zanen. Hij laat weten dat met de organisatie van Radboud Rocks 65.000 euro gemoeid is. ‘Maar met de huidige inflatie in de evenementensector is dat niet meer voldoende om een vergelijkbare beleving als voorgaande edities te realiseren.’ Dat vraagt, volgens Van Zanen, om bijstelling van het concept.

Eucharistieviering bij de Dies Natalis van de Radboud Universiteit. Foto: Bert Beelen

Het verhogen van het budget van Radboud Rocks ligt immers moeilijk in een tijd waarin de universiteit minder te besteden heeft. Een welkom neveneffect van een rustiger jaar is het creëren van ademruimte voor een groep medewerkers. Volgens Van Zanen heeft het organiseren van het eeuwfeest veel van hen gevraagd, want ook hun dagelijkse bezigheden liepen gewoon door.

Prins S. en de Geit

Vorig jaar werden er vanwege de 100ste Dies maar liefst zeven eredoctoraten uitgereikt. Radboud Rocks werd wegens het honderdjarig bestaan van de universiteit omgedoopt tot Radboud Festival. Prins S. en de Geit, Goldkimono en Ch!pz traden op. Rutger Bregman, Maarten van Rossem en Sinan Can zorgden voor het inhoudelijke deel van het programma.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

6 reacties

  1. Anoniem schreef op 22 januari 2024 om 10:49

    1 april! O wacht…

    Wat een absurde keuzes.

  2. Giovanni schreef op 22 januari 2024 om 14:03

    Heel jammer, vele medewerkers en studenten kijken elk jaar uit naar Radboud Rocks. Ook te zien aan de vele aanwezigen elk jaar. Ik vrees dat dit niet alleen blijft bij 2024. Van uitstel komt afstel.

    • Giovanni schreef op 23 januari 2024 om 06:16

      Ik deel exact dezelfde mening, naamgenoot. Ik vind het een bijzondere reden om het dit jaar niet te doen.
      Zoals je al schrijft van uitstel komt afstel.

  3. Giovanni schreef op 23 januari 2024 om 15:33

    Ik ben het ook eens met de andere Giovanni’s.

  4. niet Giovanni schreef op 23 januari 2024 om 16:57

    Geen naamgenoot, maar ik deel het sentiment.

    Afgelopen jaren zien we culturele initiatieven op de campus steeds meer verdwijnen, geen goed teken.

  5. Werknemer schreef op 25 januari 2024 om 13:46

    Opvallende keuzes. Zeker als je bedenkt dat er wel geld is voor peperdure campagnes om Nederland te vertellen dat de RU de uitstervende mensheid gaat redden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!