Gezocht: rector die voor een frisse wind kan zorgen

06 feb 2023

De Raad van Toezicht wil zo snel mogelijk beginnen met de zoektocht naar een nieuwe rector. Tijdens het eeuwfeest in oktober moet de rectoraatswissel plaatsvinden. De medezeggenschap hamert op een vacature die een diverse groep hoogleraren aanspreekt.

De universiteit moet op zoek naar een nieuw boegbeeld. Zij of hij moet een gerespecteerd hoogleraar zijn met bestuurlijke ervaring en wetenschappelijk gezag dat verder reikt dan het eigen vakgebied. Oftewel: de Radboud Universiteit zoekt een opvolger van Han van Krieken, die sinds 2016 rector is. Hij heeft aangekondigd tijdens het eeuwfeest in oktober te stoppen.

De voorbereidingen voor de werving zijn in volle gang. In december deelde de Raad van Toezicht een profielschets met de Universitaire Gezamenlijke Vergadering. Naast dat de rector een goede academicus en bestuurder moet zijn, dient zij of hij ook belangrijke thema’s op te pakken als open science, erkennen & waarderen en het creëren van een veilige en inclusieve cultuur.

Zo neutraal mogelijk

Deze week stuurde de Gezamenlijke Vergadering (GV) haar reactie op dat document. Hoewel de medezeggenschap zich grotendeels kan vinden in de schets, worden er wel accenten aangebracht. ‘In de profielschets wordt bijvoorbeeld erg gehamerd op excellentie’, zegt Tim Riswick, vicevoorzitter van de Ondernemingsraad. ‘Uit onderzoek blijkt dat vooral mannen zich in die kwalificatie herkennen.’

De vacaturetekst moet zo neutraal mogelijk worden opgesteld, vindt ook Mark Bunschoten, voorzitter van de Universitaire Studentenraad. Een zo divers mogelijke groep kandidaten moet zich aangesproken voelen. Daarom doet de GV de suggestie om een DEI-officer bij de werving te betrekken.

Gebruikelijk is dat een rector uit de eigen gelederen wordt gekozen. Dat gebeurt vaak op voordracht van collega’s. Vaak zijn het (voormalige) decanen die de stap naar het college van bestuur zetten. Van Krieken was daarop een uitzondering; hij was voorzitter van het Radboudumc Centrum voor Oncologie voordat hij de rectorsketen omgehangen kreeg.

Sociale veiligheid

Toch hoopt de medezeggenschap dat er breed gezocht gaat worden. Het zou jammer zijn als er alleen naar voormalige decanen en directeuren gekeken wordt, vindt Bunschoten. Riswick hoopt op een jonge rector – iemand die voor een frisse wind kan zorgen en heeft bewezen thema’s als sociale veiligheid belangrijk te vinden.

Een vrouw als rector? ‘Dat zou een mooi statement zijn’

En nee, dat hoeft niet per se een vrouw te zijn. ‘Maar een mooi statement zou het wel zijn’, zegt Bunschoten. ‘Gezien de viering van het honderdjarig bestaan zou het mooi zijn als de universiteit met een verrassende kandidaat komt. Iemand waarvan je denkt: oh, dat had ik niet gedacht.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!