Heilig worden: hoe doe je dat?

17 dec 2018

Voormalig Nijmeegs rector Titus Brandsma is goed op weg om heilig te worden verklaard. Maar hoe doe je dat eigenlijk, heilig worden? Door de eeuwen heen ontwikkelde het Vaticaan een heuse procedure ter heiligverklaring. Een poging tot samenvatting in acht stappen.

1. Dood zijn

Meteen de belangrijkste voorwaarde om heilig verklaard te worden. Niet altijd zo evident als het lijkt.

2. Een smetteloos imago hebben

Een heiligverklaring is niet weggelegd voor boeven en schurken. Al meteen na iemands dood moeten mensen denken: deze man of vrouw was heel bijzonder. Die ‘faam van heiligheid’ moet ook lang daarna blijven doorwerken.

3. Vereerd worden

‘Dood ben ik pas, als jij mij bent vergeten’, zong Bram Vermeulen. Voor wie heilig wil worden, geldt het omgekeerde. Wanneer iemand jaren na zijn of haar dood nog steeds wordt aanbeden, kan het bisdom een onderzoek instellen ter heiligverklaring.

4. Een (rijke) ambassadeur hebben

Een zalig- en heiligverklaring kost niet enkel veel tijd, maar ook een smak geld. Een persoon of instantie die de zaak bepleit en de proceskosten betaalt, is een must voor de kandidaat-heilige.

5. Een goed mens zijn geweest

Een goed imago volstaat niet om heilig te worden. Alle teksten die iemand ooit heeft geschreven, worden streng onder de loep genomen. Vrienden en familie worden ondervraagd. Bij de minste twijfel over iemands goedheid, wordt het hele proces afgeblazen.

6. Een eerste wonder

Wie heilig wil zijn, moet zalig worden verklaard. Daarvoor is een wonder nodig, vrijwel altijd het herstel van een ongeneeslijk zieke na bidden tot de kandidaat-heilige. Tien onafhankelijke dokters onderzoeken de genezing en theologen bekijken of de aspirant-sint verantwoordelijk was. Een commissie van kardinalen en bisschoppen brengt daarna advies uit aan de paus.

7. Een tweede wonder

Proficiat, u bent zalig verklaard en mag voortaan vereerd worden in het eigen bisdom. Om in de hele wereld vereerd te worden, heeft u enkel nog een tweede wonder nodig. Dat geldt ook voor martelaren. Herhaal daarom de vorige stap.

8. In een goed blaadje staan bij de paus

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, maar dat geldt evenzeer voor de paus. Enkel hij beslist of en wanneer een misviering met heiligverklaring plaatsvindt op het Sint-Pietersplein in Rome. De redenen van zijn optreden zijn onbekend: die behoren tot de geheimen van het Vaticaan.

1 reactie

  1. Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 25 december 2018 om 15:18

    Kom op man, we leven bijna in 2019.
    Geloven is niet van deze tijd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!