Hoe gratis knuffels en complimenten de wereld een beetje mooier maken

24 dec 2019

Zussen Rosalie en Tamara van Woezik zetten zich nu bijna een jaar in voor de Kindness Collective Nijmegen. Hun doel: het vertrouwen in de mensheid weer een beetje terugbrengen. Vooral tijdens kerst valt hun boodschap in goede aarde.

Gewapend met rozen, boeken, kaartjes met een leuke boodschap, chocoladerepen en gratis knuffels stonden Rosalie en Tamara van Woezik begin december voor winkelcentrum Dukenburg. ‘We hadden verwacht veel in zichzelf gekeerde mensen aan te treffen’, blikt Tamara terug. ‘Maar mensen worden zo open van onze actie. Je ziet ze veranderen tijdens het gesprek, en we hebben uiteindelijk heel veel mooie verhalen gehoord.’

Random acts of kindness

Samen met Lerrie Grooten richtte Rosalie bijna een jaar geleden de Kindness Collective Nijmegen op. Ze begonnen het initiatief nadat Rosalie tijdens haar bachelor Psychologie via studiegenoten in contact kwam met Lerrie. Hij is al langer bezig met random acts of kindness en Rosalie vond zijn werk zo inspirerend dat ze besloot zich bij hem aan te sluiten. Zus Tamara, die promoveert en voor de Radboud Docenten Academie werkt, volgde kort daarna. In januari bestaat het initiatief een jaar.

Rosalie en Tamara geloven dat kleine gebaren grote gevolgen kunnen hebben en dat doen ze op verschillende manieren: van briefjes met een leuke boodschap achterlaten tot complimentjes geven of lachen naar een vreemde. ‘Het voelt bijna alsof je het niet voor de ander doet, want je wordt er zelf ook zo blij van’, zegt Tamara. De zussen werd een positief mensbeeld met de paplepel ingegoten: hun ouders voedden ook nog twee pleegkinderen op en stonden altijd voor mensen klaar.

Aanstekelijk

Met Valentijn stonden ze voor de Universiteitsbibliotheek om kaarten en complimenten uit te delen aan passerende studenten. In april staat een grote actie op de campus gepland. Ze willen dan knuffels, complimenten en kaarten uitdelen. Tamara: ‘Met zo’n bord ergens gaan staan is best spannend, want mensen zijn in eerste instantie vaak terughoudend. Zodra ze beginnen te praten verandert de houding snel, en uiteindelijk volgt er altijd een knuffel.’ Volgens Tamara is uit onderzoek gebleken dat een positieve houding aanstekelijk is.

De reden dat mensen juist in december de behoefte hebben om iets voor een ander te doen komt volgens Tamara doordat de kerstgedachte, het idee van geven aan een ander, toch nog een sterke rol speelt binnen de samenleving. Daarnaast worden deze feestdagen als vanzelfsprekend met familie doorgebracht. Veel mensen beseffen daardoor hoe dankbaar ze hiervoor zijn.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!