Hoger onderwijs wil snel duidelijkheid voor studenten uit Oekraïne

19 apr 2022

Het kabinet moet 'op zeer korte termijn' besluiten hoeveel collegegeld studenten uit Oekraïne in september moeten betalen en of ze recht hebben op studiefinanciering. Die oproep doen universiteiten met het UAF, een stichting voor vluchtelingstudenten.

De universiteiten en hogescholen ontvangen veel signalen van vluchtelingstudenten uit Oekraïne die in september aan een Nederlandse instelling willen gaan studeren. Als zij een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen, zoals de Tweede Kamer in een motie vroeg, hoeven zij niet langer het torenhoge instellingscollegegeld van duizenden euro’s te betalen en komen ze bovendien in aanmerking voor studiefinanciering.

Snel besluit

Zolang het besluit daarover nog niet is genomen, weten de vluchtelingen niet of ze een studie in Nederland wel kunnen betalen, staat in een brief die de Stichting voor vluchtelingstudenten UAF zojuist, samen met de universiteiten en hogescholen, verstuurd heeft aan minister Dijkgraaf van OCW en staatssecretaris Van den Burg van Justitie en Veiligheid.

“Het is daarom van belang dat op zeer korte termijn een besluit wordt genomen over de voorzieningen die voortvloeien uit de status”, schrijven ze. “Te hoge kosten mogen nooit een barrière zijn voor gevluchte studenten om hun studie voort te zetten.”

Noodsteun

De instellingen en het UAF vroegen het kabinet begin maart al om financiële steun voor studenten. Het kabinet stelde snel 1 miljoen euro beschikbaar voor noodsteun aan de huidige studenten en medewerkers van Nederlandse universiteiten en hogescholen, en begin april nog eens 2,3 miljoen euro. Maar het overleg over wat er in het nieuwe collegejaar met hen en met nieuwe vluchtelingen moet gebeuren, is nog niet afgerond.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!