Illegale kamerverhuurders melden zich massaal

13 jun 2018

Illegale kamerverhuurders in Nijmegen melden zich massaal om alsnog een legale status te krijgen. De teller staat nu op 518 verhuurders. In april waren dat er nog 117.

De illegale kamerverhuurders maken gebruik van de zogeheten inkeerregeling van de gemeente, die loopt tot 1 juli. Na die datum lopen ze kans op een boete als ze zich niet officieel hebben geregistreerd. Ook geldt vanaf die datum een nieuwe regime met strengere regels.

De Omgevingsdienst Nijmegen (ODRN) controleert of de panden van de spijtoptanten die zich nu melden, alsnog in aanmerking komen als legaal studentenhuis. Ralf Nieuwenhuijsen van platform Kamerbreed, dat de ongebreidelde groei van het aantal studentenpanden wil tegengaan, is kritisch. Hij ziet de inkeerregeling vooral als een papieren operatie. Een échte toets – is het bewuste pand wel geschikt voor studentenhuisvesting? – is volgens hem niet aan de orde.

‘Een pand in de Van Oldenbarneveltstraat heeft nu alsnog een vergunning gekregen, maar op basis van klachten van de buurt had die geweigerd moeten worden. En een kamerverhuurder in de Burghardt van den Berghstraat kreeg twee maanden geleden een vergunning, terwijl die vorig jaar geweigerd was op basis van klachten.’

Opheldering

Oppositiepartij Stadspartij DNF wil opheldering van het college van burgemeester en wethouders over de illegale ‘verkamering’ in Nijmegen. De toename van het aantal studentenhuizen zorgt met name in gewone woonwijken voor veel overlast, stelt DNF. Raadslid John Brom maakt zich net als Nieuwenhuijsen zorgen over de werkwijze van de ODRN: ‘Bij ons is één concreet geval bekend van een aanvraag die vorig jaar is afgewezen en in april van dit jaar opeens wel is toegekend. Dat terwijl eerder is gebleken dat het pand niet geschikt is voor studentenbewoning. Dit riekt naar willekeur.’

‘Nijmegen ís al een stad met woningnood, vergeet dat niet’

De gemeente Nijmegen heeft vorig jaar besloten tot een inkeerregeling. Dat overgangsrecht geldt voor kleinere kamerverhuurpanden, woonhuizen met maximaal drie of vier kamers. Verhuurders krijgen een halfjaar de kans om hun illegale studentenhuizen en andere kamerverhuurpanden alsnog aan te melden.

Nieuwbouw

Volgens raadslid Brom ligt de echte oplossing in nieuwbouw van extra studentenflats rondom de campus van de Radboud Universiteit. ‘Daar staan al een paar schitterende complexen. Op die manier zorg je ervoor dat studenten op een fatsoenlijke manier kunnen wonen zonder nog meer woningen uit de stad te onttrekken. Nijmegen ís al een stad met woningnood, vergeet dat niet.’ De illegale verkamering geldt al langer als een hoofdpijndossier in de Nijmeegse politiek. SP-fractievoorzitter Hans van Hooft kwam vorig najaar met een soortgelijk bouwplan.

Overigens vormen de 518 spijtoptanten nog maar een kwart van het daadwerkelijke aantal illegale kamerverhuurders in de stad; naar schatting telt Nijmegen 2.200 illegaal verhuurde panden.

Dit artikel van Stephen Friedrichs en Jacqueline van Ginneken is eerder gepubliceerd in De Gelderlander.

1 reactie

  1. Margaretha schreef op 14 juni 2018 om 23:42

    Als VOX artikelen overneemt uit de Gelderlander, zou enige distantie en kritische zin niet misstaan. Kamerbreed spreekt i.v.m. het zogeheten ‘overgangsrecht’ m.b.t. de nieuwe Nijmeegse regelgeving inzake kamerverhuur consequent van “inkeerregeling”, “spijtoptanten” en het “legaliseren van illegale kamerverhuur”. Bij het overgangsrecht gaat het echter juist NIET om illegale kamerverhuur, noch om spijtoptanten, noch om ‘inkeer’. Tot jan. 2018 was eenvoudigweg geen vergunning nodig voor verhuur tot 4 kamers, daarna wel (en m.i. terecht). Het overgangsrecht is er dus voor die verhuurders die voorheen legaal verhuurden, maar die door de nieuwe regelgeving nu wel een vergunning nodig hebben waar dat voorheen niet zo was. Het zou VOX overigens sieren om ook eens kritisch te kijken naar de praktijken van Kamerbreed; zij ontketenen ware hetzes in voorheen gemoedelijke buurten, via het verspreiden van brieven met volstrekt onware informatie over panden waarvoor een vergunning is aangevraagd. Zij belasteren aldus juist die verhuurders die zich bewust aan de nieuwe, democratisch overeengekomen regelgeving willen houden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!