[in de prijzen] Een gedistingeerde prijs
Wiskundige Henk Barendregt ontvangt vandaag de Distinguished Lorentz Award. Dat is een prijs die eens per twee jaar wordt uitgereikt aan een gerenommeerde wetenschapper.
Wie bedenkt zo’n prijs?
Het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en Lorentz Center. Het NIAS is een organisatie gericht op internationaal multidisciplinair onderzoek op het gebied van geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. Het Lorentz Center – vernoemd naar de gedistingeerde natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz – heeft tot doel wetenschappers uit verschillende vakgebieden bij elkaar te brengen voor samenwerking.
Waarom?
Om gedistingeerde (inter)nationale wetenschappers bij elkaar te brengen. Barendregt ontvangt een beurs om onderzoek te doen en een workshop te organiseren.
Hoe kun je winnen?
Dat is voorwaar geen sinecure. Om te winnen moet je worden voorgedragen door een persoon die op zichzelf al een zeer gedistingeerd figuur is. Decanen, leden van de KNAW, directeuren van onderzoeksinstituten, dat zijn voorbeelden van personen die een voordracht mogen doen. Vervolgens dient degene die genomineerd wordt een onderzoeksvoorstel in. Een comité bekijkt deze voorstellen en hakt vervolgens de knoop in het grootlint (een gedistingeerd lint!) door.
En de winnaar is?
Henk Barendregt, wiskundige en hoogleraar aan de Radboud Universiteit.
Wie is Henk Barendregt eigenlijk?
Hoewel er in dit stuk de draak is gestoken met het veelvuldige gebruik van het woord ‘gedistingeerd’ in persberichten, mag Barendregt oprecht een gedistingeerde heer genoemd worden. Barendregt is sinds 1986 hoogleraar aan onze universiteit. Hij is in 2002 geridderd, lid van diverse academische gezelschappen en ontving in 2003 de Spinozaprijs.
Wat krijgt hij eigenlijk?
Barendregt ontvangt subsidie voor een onderzoek naar de discrepantie tussen het begripsmatige beeld dat we hebben van menselijke perceptie en de daadwerkelijke onderliggende onbewuste processen. / Mark Merks