In memoriam: de hoogleraar die de ATLAS-deeltjesdetector hackte

28 mei 2019

Bijzonder hoogleraar deeltjesfysica Olga Igonkina is op zondag 19 mei op 45-jarige leeftijd overleden. Igonkina was een gedreven wetenschapper die op zoek was naar antwoorden over het ontstaan van het heelal. Een van haar spraakmakende bijdragen was het ‘hacken’ van de ATLAS-deeltjesdetector bij CERN.

Tot vlak voor haar overlijden wisten collega’s niet van de ernst van Olga Igonkina’s gezondheidsproblemen. ‘Daar praatte ze niet over’, zegt universitair hoofddocent Frank Filthaut, haar collega op de Radboud Universiteit. ‘Ze had het liever over haar onderzoek. Mijn interpretatie daarvan is dat ze haar persoonlijke problemen minder relevant vond.’

Universum

Igonkina was senior onderzoeker bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef en betrokken bij het ATLAS-experiment bij het Zwitserse CERN. In 2015 trad ze aan als bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Een jaar daarna ontving ze een prestigieuze Vici-beurs van het NWO.

De in Rusland geboren Igonkina hield zich bezig met de wetenschap in haar meest fundamentele vorm. Zoals zoveel wetenschappers wilde ze een bijdrage leveren aan het beantwoorden van de vraag der vragen: hoe is ons universum ontstaan? Tijdens de oerknal, 13,8 miljard jaar geleden, ontstond ons heelal uit evenveel materie als antimaterie. Hoe kan het dan dat er nu vooral materie wordt waargenomen?

‘Haar creativiteit was, naast haar doorzettingsvermogen, haar belangrijkste kracht’

Filthaut benadrukt de waarde die Igonkina heeft gehad bij de vorige ‘run’ van de deeltjesdetector ATLAS, die vorig jaar afliep. ‘Ze heeft daarin een duidelijke bijdrage geleverd, onder meer door het hacken van de detector, waardoor het mogelijk werd data te vergaren waar het experiment anders geen toegang toe had gehad.’ Igonkina voerde met het ontwikkelen en testen van aanvullende elektronica baanbrekende verbeteringen door aan ATLAS, een prestatie die haar een ATLAS outstanding achievement award opleverde. Volgens Filthaut was Igonkina’s creativiteit, naast haar doorzettingsvermogen, haar belangrijkste kracht als wetenschapper.

Experimentele cursus

Aan de Radboud Universiteit was de bijzonder hoogleraar betrokken bij de oprichting van een experimentele cursus voor masterstudenten, waarin zij hun eigen detector moesten bouwen. ‘Niet bepaald een sinecure’, zegt Filthaut. ‘Maar de studenten waren erg te spreken over Olga’s enthousiaste en gedreven begeleiding.’ Voor dit collegejaar wordt de cursus overgenomen door een collega.

Afgelopen vrijdag was de uitvaart van Igonkina. ‘De verschillende sprekers haalden haar doorzettingsvermogen steeds aan’, zegt Filthaut. ‘Het raakte mij om te zien hoe eensgezind iedereen was over Olga’s kwaliteiten.’

Met haar man en Nikhef-collega Wouter Hulsbergen kreeg Igonkina twee kinderen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!