In Nijmegen komt toch géén stop op verkamering

28 nov 2019

In Nijmegen komt geen stop op het splitsen van woningen in kamers voor kamerbewoning. Een voorstel van oppositiepartijen PvdA en Stadspartij DNF om een jaar lang geen vergunningen voor verkamering af te geven, kon woensdagavond nét niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad.

Nijmegen voert al sinds de zomer van 2018 een strikter beleid aangaande verkamering. Vanaf dat moment is het voor pandeigenaren al moeilijker dan voorheen om een woning op te delen in kamers. Ook spoort de gemeente actief illegaal verkamerde panden – in veruit de meeste gevallen studentenhuizen – op. Een moeizame exercitie, zo blijkt inmiddels. Nog altijd zijn er naar schatting 2.000 illegaal verkamerde panden in Nijmegen.

Reden voor de twee oppositiepartijen om voor een tijdelijke stop te pleiten: zo kan de gemeente alle aandacht besteden aan het opsporen van illegale panden. Tegelijkertijd worden op die manier geen woningen meer onttrokken aan de toch al krappe woningmarkt in Nijmegen.

Juridisch niet haalbaar

Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en oppositiepartijen CDA en VVD stemden echter tegen. Volgens die partijen is een tijdelijke stop symboolpolitiek en zou de maatregel juist een averechts effect hebben. Zij vrezen daarnaast dat een stop juridisch niet haalbaar is.

Meerdere jongerenafdelingen van politieke partijen en studentenvakbod AKKU deelden voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering dropsleutels uit. Die stonden wat hen betreft symbool voor sleutels van studentenhuizen. Een tijdelijke vergunningsstop zou volgens hun zorgen voor een groeiend tekort aan studentenkamers in Nijmegen.

Dit artikel van Stephen Friedrichs staat vandaag in De Gelderlander.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!