Mogelijk boetes voor dispuutshuis T.H.O.R.

04 okt 2019

De bewoners van dispuutshuis T.H.O.R. moesten van de gemeente uiterlijk in augustus hun huis aan de Bijleveldsingel hebben verlaten. Ze zitten er nog, en dus volgen mogelijk boetes, zegt een woordvoerder.

De gemeente Nijmegen en dispuut T.H.O.R. staan lijnrecht tegenover elkaar. Volgens de gemeente heeft de eigenaar van het dispuutshuis aan de Bijleveldsingel de juiste vergunning niet voor kamerverhuur, terwijl de advocaat van T.H.O.R. beweert dat die vergunning in het geval van het T.H.O.R.-pand helemaal niet nodig is. Omdat het dispuutshuis, volgens de gemeente, de leefbaarheid van de wijk bovendien aantast, weigert ze alsnog een vergunning toe te kennen.

De huiseigenaar werd hiervan begin dit jaar op de hoogte gesteld, en kreeg een waarschuwing: zijn huurders moesten uiterlijk in augustus het pand verlaten. Een bezwaarprocedure veranderde daar niets aan, en daarom stapte de huiseigenaar naar de rechter om zijn kamerverhuurpand te redden. Die zaak, zo verwacht zijn advocaat Samuel Vermeulen, dient in januari 2020.

Inspectie

De gemeente wil niet wachten op de uitspraak van de rechter. Een woordvoerder laat weten dat de bewoners van het dispuutshuis de komende twee weken een bezoek kunnen verwachten van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), de instantie die belast is met inspecties van al dan niet illegaal verhuurde kamerpanden. Doel van de ‘inspectie’: officieel vaststellen of het pand nog bewoond is. Een heel ingewikkelde exercitie zal dat niet worden: het dispuut zelf steekt niet onder stoelen of banken dat er nog altijd acht leden wonen.

De gemeentewoordvoerder laat weten dat na de inspectie van het ODRN mogelijk boetes voor de huiseigenaar volgen.  Over de hoogte en frequentie van de eventuele boetes kan de woordvoerder van de gemeente nog niets zeggen.

Maatregelen

Het dispuut zelf heeft intussen al de nodige maatregelen getroffen om de overlast voor de buurt te beperken. ‘We houden af en toe nog een borreltje in onze kelder’, zegt praeses Michiel Bentvelsen, die zelf niet in het pand woont maar er wel vaak komt. ‘De cantussen en borrels tot laat in de avond doen we niet meer in ons huis. Daarvoor gaan we nu vaak naar cafés.’

Zo waren de leden twee weken geleden ook al naar de stad vertrokken toen de brandweer ’s avonds massaal uitrukte naar de Bijleveldsingel – achteraf omdat er een rookmachine stond te loeien in het dispuutshuis.

Bentvelsen houdt al met al hoop op een goede afloop. ‘Zou toch hartstikke zonde zijn’, zegt hij, ‘als de gemeente deze jochies op straat gooit.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

7 reacties

 1. Kamerbreed Nijmegen schreef op 4 oktober 2019 om 09:23

  De zakelijke en morele kant van sancties.

  Op dee morele kant wordt nu ingespeeld; ‘Zou toch hartstikke zonde zijn’, zegt hij, ‘als de gemeente deze jochies op straat gooit.’

  De zakelijke kant is; illegaal bewoont met een overlast dossier waar je U tegen zegt, ondanks herhaalde pogingen door de directe omgeving het tij te keren, met als feedback vanuit de bewoners; “had je hier maar niet moeten komen wonen”, “Nijmegen is een studentenstad’, “Oude zeikerd”, “Ben je zelf nooit jong geweest” enz.

  Typisch voorbeeld dat spijt (nu de druk opgevoerd wordt) komt na de zonde!

  Blijft wel zo dat illegaal, illegaal is.

  • Stofmeister schreef op 4 oktober 2019 om 11:06

  • Harry schreef op 4 oktober 2019 om 11:12

   Je moet geen aanhalingstekens gebruiken als je niemand quoteert. Dat deze opmerkingen volgens jou geplaatst worden bewijst alleen maar dat je in een fantasiewereld leeft waarin het enige dat telt het pesten van studenten is. Je zou maar een facebookpagina runnen waarvan 90% van de volgers student is, die maar om één reden naar je berichten kijkt: om hartelijk om je stupiditeit te lachen.

   Ik woon toevallig in de buurt, en weet dat deze gasten al jaren proberen om de band met de buurt te verbeteren. Ver voordat er sprake was van een uithuiszetting. Ik weet ook dat buurtbewoners hier niet op zaten te wachten, en in plaats van het gesprek aangaan, briefjes gingen verspreiden onder buurtbewoners om bij welke overlast dan ook direct de politie te bellen en de twee dispuutshuizen aan te wijzen als de overlastgevers. Maakt niet uit of het een groepje jongens is dat luidruchtig voorbij loopt, maakt niet uit of het Pepperminds of een ander studentenhuis is. Je zou denken dat men wel iets beters te doen heeft.

   Mijn band met deze jongens is in ieder geval al jaren uitstekend, en ik hoop dat dat nog jaren zo zal blijven.

  • Boomer schreef op 4 oktober 2019 om 11:22

   Allemaal leuk en aardig wat je allemaal zegt hier, maar ik heb in geen enkel stuk van jou ooit ook maar iets van bewijs gezien. En nee, meldingen van overlast in een wijk met vele studentenpanden/studentenbedrijven leiden niet direct tot de conclusie dat de overlast van dit dispuut afkomstig is. Wellicht handig om een college OIM-A te volgen, daar kunnen ze heel goed uitleggen wat het verschil is tussen correlatie en causaliteit.

   Tekst tussen aanhalingstekens zetten om te doen alsof het een citaat is van de jongens die daar wonen, is leuk bedacht!

 2. Kamerbreed Nijmegen schreef op 4 oktober 2019 om 12:45

  @Harry @Boomer; “Als door een wesp gestoken”. Hoop dat de behandelend rechter dit ook leest, doet de zaak goed denk ik 😉

 3. Smeets schreef op 5 oktober 2019 om 09:09

  Mannen van dispuut THOR : kraak het pand , dan heb je geen vergunning meer nodig en de linkse gemeente van Nijmegen zal daar zeker begrip voor hebben. Kijk naar Amsterdam waar illegalen in een kraakpand een beschermde status hebben. De buurt moet niet zeuren , jullie zitten daar al meer dan 30 jaar.

  • Kamerbreed Nijmegen schreef op 6 oktober 2019 om 21:13

   Apart?………er worden eerder geplaatste reactie (selectief) verwijderd? De reden hiervan laat zich vooralsnog raden 😉

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!