Alleen de rechter kan dispuut T.H.O.R. nog redden

09 jul 2019

De eigenaar van dispuutshuis T.H.O.R. krijgt definitief geen vergunning van de gemeente om zijn pand aan de Bijleveldsingel als kamerpand te verhuren. Hij stapt nu naar de rechter om zijn kamerpand te redden.

Eerder dit jaar besloot de gemeente dat de bewoners van dispuutshuis T.H.O.R. in augustus hun huis moeten verlaten. Volgens de gemeente tast het dispuut de leefbaarheid voor omwonenden aan: buurtbewoners klagen al jaren steen en been over de studentenhuizen in hun wijk.

Die beslissing blijft overeind, ook nadat de huiseigenaar bezwaar indiende. Gisteren werd bekend dat de uitkomst daarvan negatief uitvalt voor de eigenaar, die oud-lid is van T.H.O.R. Volgens de bezwaarcommissie staat de gemeente in haar recht bij het niet verlenen van de vergunning.

Bestuursrechter

De gemeente maakt sinds vorig jaar actief jacht op illegaal verhuurde kamerpanden. Aan het licht kwam dat de eigenaar van het T.H.O.R.-huis niet beschikt over de vereiste papieren voor kamerverhuur. Daarom moest de huiseigenaar alsnog een aanvraag indienen, die dus werd afgewezen.

De huiseigenaar is het daar niet mee eens en laat het er niet bij zitten. Hij zal, zo zegt zijn advocaat Samuel Vermeulen, een zaak aanspannen bij de bestuursrechter in Arnhem. Wanneer die dient, is nog onbekend, maar volgens Vermeulen kan dat zomaar begin 2020 worden.

Ondertussen blijft overeind dat de bewoners het dispuutshuis aan de Bijleveldsingel eind augustus moeten verlaten. De gemeente laat via een woordvoerder weten nog te bekijken of ze daadwerkelijk zal gaan handhaven: als het huis na augustus nog steeds bewoond is, zouden er boetes kunnen volgen. Vermeulen gaat er niet vanuit dat dat zal gebeuren. ‘Dat zou heel vreemd zijn, aangezien er nog een procedure bij de rechter loopt.’

Bewijs

Vermeulen zegt dat hij er nog steeds vertrouwen in heeft dat de bewoners in het dispuuthuis kunnen blijven wonen. De advocaat heeft naar eigen zeggen ‘bewijs’ in handen dat de huiseigenaar van het T.H.O.R.-huis helemaal geen vergunning nodig heeft voor kamerverhuur. ‘Het gaat om een schriftelijke bevestiging van de gemeente uit 1998 waarin letterlijk staat dat alle panden die voor 1994 verkamerd zijn, geen omzettingsvergunning nodig hebben.’ Het dispuutshuis van T.H.O.R. is al sinds de jaren tachtig in gebruik als kamerpand.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!